GSM: 0.542.535 51 71   |   e-Posta:                     
© Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ / Milas - 2017
www.milas.org.tr  
Site Haritası

1. Milas Zeytin Hasat Şenliği

Çekişte (Çekişge) Zeytin

Milas Zeytin Hasat Şenliği

1. Milas Zeytin Hasat Şenliği

2. Milas Zeytin Hasat Şenliği

3. Milas Zeytin Hasat Şenliği

4. Milas Zeytin Hasat Şenliği

“ZEYTİN HAYATTIR” ve MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNE DAVET…

Milas’ta  

8,5  

milyon,  

Muğla  

il  

genelinde  

ise  

15  

milyon  

civarında  

zeytin  

ağacı  

bulunuyor.

Ülke   

genelindeki   

zeytin   

ağacı   

toplamı   

da   

170   

milyon   

civarında.   

Bu   

sayılar   

doğrultusunda

Milas’taki  

zeytinlerin  

ülke  

toplamına  

oranı  

%  

5,  

il  

geneline  

oranı  

%  

56’dır.  

Bu,  

azımsanmayacak

bir  

orandır.  

2.167  

kilometrekare  

yüz  

ölçümlü  

Milas’ın,  

%  

60’ı  

ormanlarla;  

80  

bin  

hektarlık  

ekilip-

biçilebilir, ürün alınabilir kültür arazisinin 50 bin hektarı da zeytin ağaçlarıyla kaplıdır.

Milas  

zeytinyağları  

eskiden  

kötü  

bir  

imaja  

sahipti.  

Hasat  

koşullarına  

ve  

sıkım  

tekniklerine

uygun     

davranılmadığından     

dolayı,     

yüksek     

asitli     

Milas     

zeytinyağları     

rafinerilik     

olarak

değerlendirilirdi. Yemeklik yağ olarak tercih edilmezdi.

Fakat  

geçen  

zaman  

içinde  

Ali  

Osman  

Menteşe  

gibi  

bir  

üretici/çiftçi  

önderi  

ortaya  

çıkarak,

Milas’ta  

bilimsel  

anlamda  

zeytin  

üretimi-hasadı  

nasıl  

yapılır,  

kaliteli  

zeytinyağı  

nasıl  

elde  

edilir;

bunu  

Milaslı  

zeytincilere  

öğretti,  

onların  

ufkunu  

açtı.  

Pek  

çok  

üretici  

onun  

yolundan  

giderek,

Milas  

zeytinciliğinin  

gelişmesinde  

ve  

Milas  

zeytinyağının  

eski  

kötü  

imajının  

yenilmesi  

konusunda

önemli  

mesafelerin  

alınması  

sağlandı.  

Birçok  

zeytin  

üreticisi  

kendi  

markasını  

yaratarak,  

güzel

ambalajlar  

içinde  

zeytinyağlarını  

piyasaya  

sürdüler.  

Market  

raflarında  

yerlerini  

aldılar.  

Milas’ın

memecik  

türü  

zeytinlerden  

elde  

edilen  

yağlar;  

uluslararası  

yarışmalarda  

ödül  

almaya  

başladılar,

yerli   

rakiplerini   

geride   

bırakarak   

İtalya   

merkezli   

‘Flos   

Olei’   

gibi   

uluslararası   

kataloglarda   

yer

aldılar.   

   

Bu   

çığırı   

ilk   

olarak   

Ali   

Osman   

Menteşe   

açtı,   

daha   

sonra   

onu   

Milaslı   

başka   

zeytin

üreticileri   

izledi.   

Milas   

zeytinyağı,   

şimdi,   

rafinerilik   

olarak   

değil   

sofraların   

ve   

mutfakların

vazgeçilmez bir lezzeti olarak tanınıyor, biliniyor…

Bilinçlenen  

ve  

ufku  

açılan  

Milaslı  

üreticiler,  

artık  

zeytinlerinde  

makineli  

hasat  

yapıyorlar,

Kasım  

sonu  

Aralık  

içinde  

zeytinler  

toplanıyor,  

zeytinler  

sıkım  

yerine  

çuvallar  

içinde  

değil  

kasalar

içinde  

taşınıyor,  

günlerce  

kümelerde  

bekletilmiyor  

ve  

24  

saat  

içinde  

zeytin  

tanelerinin  

sıkımı

gerçekleştiriliyor.  

Eskiden  

öyle  

miydi  

ya?  

Zeytinler  

iyice  

kararıncaya  

kadar  

ağacın  

başında  

kalır,

zeytin  

o  

zamana  

kadar  

kurtlanır,  

günlerce  

çuvalların  

içinde  

veya  

kümelerde  

bekletilirdi,  

iyice

suyu  

aksın  

da  

yağı  

kalsın  

diye…  

Bu  

yanlış  

düşünceydi  

ve  

bundan  

dolayı  

zeytinyağlarının  

asitleri

çok  

yüksek  

çıkıyordu…  

Eski  

ve  

yanlış  

anlayışlar  

terk  

edildi  

artık…  

Zeytin  

tarımı  

şimdi  

Milas’ta,

bilimsel görüşlerin ışığında yapılıyor ve her geçen gün kendisini yenileyerek, gelişiyor…

Milas  

zeytinciliğinin  

eksik  

olan  

yanı,  

bugüne  

kadar  

coğrafi  

işaretlemesinin  

yaptırılmamasıydı  

ve

geçtiğimiz  

günlerde  

Milas’ı  

ziyaret  

eden  

Sağlık  

Bakanı  

Müezzinoğlu’nun  

da  

belirttiği  

gibi,  

‘Milas’

adında  

tek  

bir  

zeytinyağı  

markasının  

yaratılamamasıydı.  

Mevcut  

markalar  

varlığını  

sürdürmeli

ama bir üst marka/kimlik olarak, “Milas Zeytinyağı” markası yaratılmalıdır…

Yıllardır  

her  

toplantıda  

konuşulmasına  

rağmen,  

Milas’ta  

bugüne  

kadar  

bir  

zeytin  

hasat

şenliği  

düzenlenememişti.  

Bu  

konuya  

Milas  

Kaymakamı  

Fuat  

Gürel  

sahip  

çıkarak,  

Kaymakamlık

öncülüğünde  

Milas  

Belediyesi  

ile  

Milas  

Ticaret  

ve  

Sanayi  

Odası  

tarafından  

ortaklaşa  

ilk  

olarak

zeytin  

hasat  

şenliği  

düzenleniyor…  

Bu  

bağlamda,  

böyle  

bir  

etkinliğin  

gerçekleşmesine  

öncülük

ettiği  

için,  

bir  

Milaslı  

olarak,  

  

Milas  

Kaymakamı  

Fuat  

Gürel’e  

teşekkür  

borcumu  

burada  

ifade

etmek isterim. Kamu yöneticileri, ancak böyle iz bırakan etkinliklerle hafızalarda yer ederler…

Sizleri, 29-30 Kasım’da düzenlenecek olan, “Milas 1. Zeytin Hasat Şenliği”ne bekleriz…

***

“MİLAS 1. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ” PROGRAMI

29 KASIM 2014 CUMARTESİ

Saat: 10.00 Kortej Yürüyüşü    Başlama Yeri: Milas Belediye Binası Önü

Saat: 10.30 Açılış Töreni    Yer: Atapark

Saat: 13.00   Panel: “Milas Zeytinciliği ve Geleceği”

Moderatör:  Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÜNLÜK, Muğla Sıtkı Koçman Üni., Milas MYO

Panelistler:  Yrd. Doç. Dr. Figen ÇUKUR – Muğla Sıtkı Koçman Üni., Milas MYO                                      

                       Ali Osman MENTEŞE - Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi

David LEVİ - Yük. Kimya Mühendisi (Milas doğumlu Musevi, İsrail)

İpek Doğuoğlu AKARCA - Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi

Zeynep ÇELİKOĞLU – Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi

Yer: Milas Ticaret ve Sanayi Odası

Saat: 14.30

“Zeytinyağı Tadım Eğitimi”-Zeytindostu Derneği Panelistlerinin Katkılarıyla

Yer:   Milas Ticaret ve Sanayi Odası

Saat

: 14.30  “Ülke Mutfaklarının Tanıtımı ve Zeytinyağlı Yemek Şov ”

            AREGALA Gastronomi Federasyonu

Silvia CASTANO Genel Sekreter Finlandiya

Paraschos AXİOTİS Akdeniz Ülkeleri Başkanı 

           Mubariz VELİYEV Azerbaycan Başkanı

           Kadri MEMİŞ Yunanistan Başkanı

Ahmet ÇETİN Türkiye Başkanı

Cüneyt KIRŞAN Türkiye Başkan Yardımcısı

Zeytindostu Derneği

Yer:   Atapark

Saat: 16.00

“Kutsal Ağaç: Zeytin” Konulu Bireysel Sergi

Yrd. Doç. Dr. Gülüzar ÇELEBİLİK - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas MYO

“Zeytin Hayattır” - Karma Fotoğraf Sergisi

 Halk Eğitim Müdürlüğü - El Sanatları Sergisi

Yer:  Çöllüoğlu Hanı

Saat: 20.00

Milli Piyango Programı ve Konser

Yer:  AKM Amfi tiyatro

                         

30 KASIM 2014 PAZAR

Saat:  10.00

Hasat Bahçesine Hareket    

Kalkış Yeri:  Atapark

Saat: 10.30   “Hasat”

Yer: Ali Osman Menteşe’nin Ev Sahipliğinde - Ağaçlıhöyük Mah.

Saat: 12.00

“Zeytin Sıkımı”

Yer: Zeybekler Zeytinyağı Fabrikası - Güllük Yol Kavşağı                 

Saat: 15.30

“Sofralarımız Yarışıyor” - Yöresel Yemek Yarışması

Yer:

 Atapark

1. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ KOMİTE ÜYELERİ

2014

ÜST KOMİTE

Milas Kaymakamlığı – Fuat Gürel (Kaymakam)

Milas   

Belediye   

Başkanlığı   

–   

Muhammet   

Tokat   

(Belediye   

Başkanı)   

/   

Zeynep   

Mat   

(Başkan

Yardımcısı)

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu – Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük

Milas Gıda-Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü – Oktay Çelik (Ziraat Mühendisi)

Milas-Bodrum Havalimanı Turizm Danışma Bürosu – Gülen Kork (Büro Sorumlusu)

Milas Ticaret ve Sanayi Odası – Reşit Özer (Başkan)

Milas Ziraat Odası – İsmail Atıcı (Başkan)

Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası – Nurol Paskal (Başkan)

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi – Kamil Gül (Başkan)

ALT KOMİTE

Milas Belediye Başkanlığı – Nalan Çimenci – Süleyman Karatoprak – Mert Turgay

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu – Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur

Milas Gıda-Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü – Erizan Yılmaz-Ali Parlo-Ali Görgedar-Yücel Atça

Milas-Bodrum Havalimanı Turizm Danışma Bürosu –Selda Sobucalı

Milas Ticaret ve sanayi Odası – Gülay Aytaç

Milas Ziraat Odası Başkanlığı – Serdar Baltacı – Seyfi Koç

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi – Mehmet Emin Öngel

Ali Osman Menteşe – Üretici

Cemil Zeybek – Üretici

Uğur Özen – Üretici

Nevzat Çağlar Tüfekçi – Araştırmacı / Yazar

MİLAS 1. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN ARDINDAN...

20 Aralık 2014

Milas,  

29-30  

Kasım  

tarihlerinde,  

iki  

gün  

boyunca,  

çok  

önemli  

günler  

yaşadı.  

Bu  

iki  

günün

önemi,  

ilk  

defa  

Milas’ta  

zeytin  

hasat  

şenliğinin  

düzenleniyor  

olmasıydı.  

Bu  

etkinlik  

Milas  

için

neden önemliydi?

Her  

şeyden  

önce,  

Milas  

önemli  

zeytin  

bölgesiydi.  

Milas’ta  

8,5  

milyon,  

Muğla  

il  

genelinde

ise  

15  

milyon  

civarında  

zeytin  

ağacı  

bulunuyor.  

Ülke  

genelindeki  

zeytin  

ağacı  

toplamı  

da  

170

milyon  

civarında.  

Bu  

sayılar  

doğrultusunda  

Milas’taki  

zeytinlerin  

ülke  

toplamına  

oranı  

%  

5,  

il

geneline   

oranı   

%   

56’dır.   

Bu,   

azımsanmayacak   

bir   

orandır.   

2.167   

kilometrekare   

yüz   

ölçümlü

Milas’ın,  

%  

60’ı  

ormanlarla;  

80  

bin  

hektarlık  

ekilip-biçilebilir,  

ürün  

alınabilir  

kültür  

arazisinin  

50

bin  

hektarı  

da  

zeytin  

ağaçlarıyla  

kaplıdır.  

Yıllık  

19-20  

bin  

tonla  

ülke  

zeytinyağının  

%  

10’unu

karşılar.  

Milas’ta  

93  

zeytinyağı  

fabrikası  

bulunmaktadır.  

Milas’ta  

en  

az  

7  

bin  

çiftçi  

ailesi  

geçimini

büyük oranda zeytinden sağlamaktadır.

Zeytin  

tarımının  

Milas’ta  

geliştirilmesi,  

zeytin  

üretiminde  

yeni  

ufukların  

açılması  

ve  

bir

görüş  

zenginliğinin  

yaratılabilmesi  

için  

bu  

tür  

etkinliklere  

ihtiyaç  

bulunmaktaydı.  

Yıllardır  

bu

konu   

değişik   

toplantılarda   

dile   

getirilmesine   

rağmen   

gerçekleştirilememişti.   

Milas   

için   

geç

kalınmış  

bir  

faaliyetti  

ama  

hiçbir  

şey  

için  

geç  

kalınmış  

değildir.  

İlki  

gerçekleştirilen  

bu  

etkinlik,

Milas’taki  

ürünlerin  

değerlendirilmesi,  

bir  

marka  

yaratılabilmesi  

konusunda  

önemli  

mesajlar

verdi.

Başta  

Muğla  

Valisi  

Amir  

Çiçek,  

Muğla  

Milletvekili  

Nurettin  

Demir,  

Büyükşehir  

Belediye

Başkanı    

Osman    

Gürün,    

Muğla    

Üniversitesi    

Rektörü    

Mansur    

Harmandar,    

Gıda-Tarım    

ve

Hayvancılık  

Bakanlığı  

Bitkisel  

Üretim  

Genel  

Müdürü  

Mevlüt  

Gümüş,  

Gıda-Tarım  

ve  

Hayvancılık  

İl

Müdürü   

Nazif   

Ekici   

olmak   

üzere   

üst   

düzeyde   

katılımlar   

oldu.   

Yapılan   

konuşmalarda,   

Milas

zeytinciğinin    

geliştirilmesi,    

Milas    

zeytinyağının    

bir    

marka    

haline    

getirilmesi,    

pazarlama

sorunlarının aşılması doğrultusunda önemli açıklamalar yapıldı.

MİTSO  

toplantı  

salonunda,  

Milas  

zeytinciliği  

ve  

geleceği  

konulu  

bir  

panel  

düzenlenildi.

Panelistler:  

  

Yrd.  

Doç.  

Dr.  

Figen  

Çukur(Muğla  

Üni.  

Milas  

MYO),  

  

zeytin  

ve  

zeytinyağı  

üreticileri  

Ali

Osman  

Menteşe,  

Zeynep  

Çelikoğlu  

ve  

İpek  

Akarca  

ile  

David  

Levi(Kimya  

Mühendisi).  

Toplantının

yöneticiliğini, Milas MYO öğretim görevlisi Yar. Doç. Dr. Mehmet Günlük yaptı.

Konuşmacılar,   

Milas   

zeytinciliğinin   

geliştirilmesi   

için   

neler   

yapılması   

gerektiği,   

kaliteli

zeytinyağı   

elde   

edilmesi   

için   

nasıl   

bir   

yöntem   

uygulanması,   

‘Milas   

zeytinyağı’   

markasının

yaratılmasının  

önemi,  

zeytinyağında  

coğrafi  

işaretlemenin  

çok  

önemli  

olduğu  

ve  

üretmek  

kadar

pazarlama  

konusunda  

da  

kafa  

yorulması  

üzerinde  

durdular  

ve  

bunun  

için  

mutlaka  

dış  

pazarlara

açılmanın  

şart  

olduğuna  

dikkat  

çektiler.  

Dışarıdan  

bir  

göz  

olarak,  

1948  

Milas  

doğumlu  

ve  

İsrail’de

yaşayan  

David  

Levi’nin  

konuşması,  

değerlendirmeleri  

ve  

önerileri  

ise  

özellikle  

çok  

çarpıcıydı…

Ticarette ve turizmde, Milas ve Muğla için, yeni bakış açıları yarattı. 

Şenlikte  

ayrıca,  

restore  

edilen  

Çöllüoğlu  

Hanı’nda  

zeytin  

konulu  

fotoğraf  

sergisi  

açıldı.

İkinci  

gün  

Ali  

Osman  

Menteşe’nin  

Ağaçlıhöyük  

Köyündeki(şimdi  

mahalle)  

zeytinliğinde,  

zeytin

hasadı   

yapıldı.   

Toplanan   

zeytinler,   

Zeybekler’e   

ait   

modern   

fabrikada   

sıkıldı   

ve   

elde   

edilen

zeytinyağı,  

küçük  

kavanozlar  

içinde  

hasat  

yapanlara  

hediye  

edildi.  

Uluslararası  

kimlikli  

yemek

ustaları,  

kendi  

mutfaklarından  

tatlar  

sundular  

ve  

zeytinyağlı  

Milas  

yemekleri  

konulu  

yarışmada,

en  

güzel  

yemekleri  

değerlendirdiler.  

Ayrıca  

Zeytindostu  

Derneği  

tarafından,  

zeytinyağı  

tadım

eğitimi  

verildi.  

Bu  

eğitimler,  

Milas’ta  

sık  

sık  

tekrar  

edilerek,  

gerçek  

zeytinyağıyla  

sahtesini  

veya

katkılısını birbirinden ayırt edecek insanlar çoğaltılmalı…

 Sonuç:

Şenlik,  

Milas  

Kaymakamı  

Fuat  

Gürel’in  

öncülüğünde,  

Milas  

Belediye  

Başkanı  

Muhammet

Tokat  

ve  

MİTSO  

Başkanı  

Reşit  

Özer  

ile  

diğer  

Oda  

ve  

şahısların  

katkılarıyla  

gerçekleşti.  

Şenlik,  

her

sene,  

et  

etkin  

şekilde  

devam  

ettirilmeli.  

  

Şimdi  

sıra,  

Milas’ın  

diğer  

önemli  

ürünleri  

olan,  

bal  

ve

halıda… Bu şenliğin gerçekleşmesini sağlayan herkes, teşekkürü, fazlasıyla hak ediyor…

 

Nevzat Çağlar Tüfekçi

MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÖNERİLER 20 Aralık 2014 Cumartesi 29-30    Kasım    2014    tarihlerinde,    bu    yıl    ilk    kez,    Milas    Kaymakamlığının    öncülüğünde düzenlenen,   “Zeytin   Hasat   Şenliği”,   Milas’ın   potansiyellerinin   değerlendirilmesi   ve   tanıtılması açısından,    tarihi    önemde    bir    etkinlikti.    Daha    önce    defalarca    bu    konu    gündeme    gerilmesine rağmen, bir türlü hayata geçirilememişti. Kent   ve   ilçe   yaşamında,   sahip   olunan   tarihi-kültürel-ekonomik   ve   turistik   değerlerin   ve potansiyellerinin   bir   kazanca   dönüştürülmesi,   toplumsal   refahın   yaratılmasında   bir   araç   haline getirilebilmesi   gerekiyor.   Bu   anlamda;   başta   Kaymakamlık   ve   Belediye   olmak   üzere   Odaların kurumsal     önderliklerine     ihtiyaç     bulunmaktadır.     Kurumsal     önderliğin     temel     iki     unsuru Kaymakamlık ve Belediyedir. İlki    gerçekleşen    zeytin    hasat    şenliğinin    organizasyonu    ve    gerçekleşmesinde;    Milas Kaymakamı   Fuat   Gürel’in,   Kaymakamlığın   kurumsal   önderliğini   en   iyi   şekilde   hayata   geçirdiğini gördük. Organizasyon     genel     anlamda     başarılıydı.     Eksiklikleri     yok     mu,     mutlaka     vardır.     Bu,     her organizasyonda vardır. Önemli olan eksikleri görüp, bir daha aynısının olmamasını sağlamaktır. Milas   zeytinciliği   ile   ilgili   panel   çok   başarılıydı,   ufuk   açıcıydı.   Milas   zeytinyağının   üretimi   ve pazarlanması   konusunda   ev   ödevlerimizin   ne   olduğunu   belirleyen   ve   bunu   önümüze   koyan güzel bir toplantıydı. Bu paneldeki konuşmalar, içerik olarak tatmin ediciydi. Zeytinyağlı    Milas    yemekleri    yarışması    ise,    Milas    mutfak    kültürünün    belirginleşmesi    ve ortaya   çıkarılması   anlamında   çok   önemliydi.   Bu   yarışma,   Milas   yemek   kültürünün   araştırılması ve yazılı hale getirilmesi konusunda da bizlere sorumluluk yüklemektedir. Osman   Menteşe’nin   zeytinliğinde   yapılan   hasat   gösterisi,   doğru   zeytin   hasadının   nasıl yapılması     gerektiğini     bizlere     öğretmiştir.     Sonrasında     Zeybekler’e     ait     modern     zeytinyağı fabrikasında   yapılan   ‘soğuk   sıkım’la   elde   edilen   zeytinyağının   da,   ne   kadar   lezzetli   olduğunu katılımcılar yaşayarak gördü, tadarak anladılar… Zeytindostu   Derneği   tarafından   düzenlenen,   zeytinyağı   tadım   eğitim   paneli   de   çok   önemli bir   etkinlikti.   Zeytin   diyarı   bir   ilçede,   bazı   sahtekârlar,   zeytinyağı   diye   kanola   yağı   satıyorlar.   Bazı açıkgözler   de,   zeytinyağına   pamukyağı   veya   çiçekyağı   karıştırarak,   Milas   pazarında   satıyorlar. Bunların   önüne   geçebilmek   için   zeytinyağının   tadını   ayırt   edebilen   ne   kadar   çok   insan   olursa, tüketicilerin   kandırılmasını   da   o   oranda   önlemiş   oluruz.   Bu   nedenle   bu   tadım   eğitimleri;   3-4   veya 6   aylık   dönemler   halinde   düzenlenilmelidir.   Bu   şenliğin,   bize   yüklediği   en   önemli   görevlerden birisi de budur. İlçemizde   zeytinyağı   üretimi   kadar,   ‘sofralık   zeytin’   üretimine   de   önem   vermeliyiz.   Milas   bu alanda   da   kendi   markasını   ve   üretim   sürecini   yaratmalıdır.   Milas’ta   bir   sofralık   zeytin   işleme   ve paketleme   tesisinin   olmayışı   büyük   bir   eksikliktir.   Bu   alanda   da   kurumsal   önderliklere   ihtiyaç bulunmaktadır. Zeytin     üreticisi,     girdi     maliyetlerinin     yüksekliği,     zeytinyağı     satış     fiyatının     düşüklüğü nedeniyle   zeytinine   bakmamakta;   toplayıcı   maliyetlerinin   yüksekliği   nedeniyle   de   birçok   üretici zeytin tanesini ağacın başında bırakmaktadır. Bu    bakımdan;    zeytin    üreticisine,    zeytinin    organik    özelliğini    bozmayacak    doğru    ilaç kullanımı   konusunda   önderlik   yapılmalı   ve   ayrıca   maliyet   yüksekliğinden   dolayı   ürünü   ağacın başında    bırakan    üreticilerin,    3’erli-5’erli    kümeler    halinde,    ortak    hasat    makinesi    almaları    için gerekli örgütlenmeler ve yönlendirmeler yapılmalıdır. Zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda, çiftçi eğitimine ve öğretimine önem verilmelidir. Zeytinyağı   fabrikalarından   çıkan   zeytin   karasuyunun,   doğa   ve   toplum   yararına(biyo   enerji- kozmetik-gübre vb.) kullanılması için gerekli araştırmalar ve çalışmalar yapılmalıdır. Şirince’deki    “şarap    turizmi”    gibi    bizler    de    Milas’ta    “zeytinyağı    turizmi”ni    geliştirmeliyiz. Bunun   için   gerekli   çalışmalara   hemen   başlanılmalı,   uygun   mekânların   seçimi   veya   oluşturulması sağlanmalıdır.   Örneğin   kent   merkezindeki   tarihi   Çöllüoğlu   Hanı,   bu   iş   için   düzenlenebilir.   Milas- Bodrum    karayolunun    kenarında,    uygun    bir    yerdeki    kamu    veya    hazine    arazisi    de    bu    iş    için kiralanabilir veya tahsisi sağlanılabilir. Şenlikte,    ulusal    gazetelerden    kimse    yoktu.    Bunun    nedeni    bizden    önce    2-3    şenliğin yapılmış    olması    olabilir.    Zamanlama    olarak,    şenliği    Kasım    başına    alabiliriz.    Köşe    yazarı    ve gazetecilerle    çok    önceden    iletişime    geçmek    gerekiyor.    Bu    konuda    reklam    ajanslarından profesyonel hizmet alınabilir. Milas’ta   bir   zeytin   ve   zeytinyağı   müzesi   kurulmalıdır.   Müzenin   içini   dolduracak   araç   ve gereç    Milas    bölgesinde    fazlasıyla    bulunmaktadır.    Kültürel    değeri    olan    bu    araç    ve    gereçler; hurdacılara gitmeden veya bulunduğu yerde çürümeden, bir yerde toplanılmaya başlanılmalıdır. Şenlikte,   İsrail’den   konuğumuz   olan   ve   Milas   Zeytinciliği   paneline   konuşmacı   olarak   katılan Milas   doğumlu   hemşerimiz   David   Levi,      görüşleri   ve   şenlik   sonrasında   hazırladığı   raporla;   Milas zeytin   ve   zeytinyağının   sektörde   hak   ettiği   yeri   alabilmesi   için   biz   Milaslıların   yapması   gerekenleri açık   ve   net   bir   biçimde   ortaya   koymuştur.   Bu   rapor   ciddi   bir   biçimde   incelenmeli,   Milas   zeytin   ve zeytinyağının,   diğer   görüşlerin   de   katkısıyla   yol   haritası   belirlenmelidir.   Ayrıca   üretici   Ali   Osman Menteşe’nin    hazırladığı    rapor    da,    Milas    zeytinciliğinin    geliştirilmesi    bağlamında    çok    önemli bilgiler ve öneriler içermektedir. SONUÇ:   Bu   toplantıdan   sonra   Milas   zeytinciliğinin   geliştirilmesi   doğrultusunda   kısa-orta ve   uzun   vadeli   hedefler   belirlenmeli,   bunun   için   alt   komiteler   ve   üst   komite   oluşturulmalıdır. İkinci   şenliğe   kadar   bazı   konularda   somut   olarak   yol   almış   olmalıyız.   Kaymakamlık   öncülüğünde bu    şenliğin    gerçekleşmesine    katkı    koyan    Milas    Belediyesi,    MİTSO,    Ziraat    Odası,    Zeytindostu Derneği,    İlçe    Gıda-Tarım    ve    Hayvancılık    Müdürlüğü,    emeği    geçen-katkısı    olan    tüm    kişi    ve kuruluşlar teşekkürü fazlasıyla hak ediyor. Bu etkinlikle, Milas kabuğunu kırmaya, üzerindeki ölü toprağını atmaya başladı. Gelecek, Milas için iyi olacaktır… Şimdi sırada bal ve halımız var. Onlar için de etkinlikler düzenlemeliyiz... Nevzat Çağlar Tüfekçi
Milas'ta 1'inci Zeytin Hasat Şenliği Muğla'nın Milas İlçesi'nde yürüyüşle başlayan 1'inci Zeytin Hasat Şenliği, çeşitli etkinliklere sahne oldu. Haberler.com, 30 Kasım 2014 Muğla'nın   Milas   İlçesi'nde   yürüyüşle   başlayan   1'inci   Zeytin   Hasat   Şenliği,   çeşitli   etkinliklere sahne   oldu.   Şenlik   kapsamında   Kaymakamlığın   daveti   üzerine   Milli   Piyango   İdaresi'nin   çekilişi   de ilçede yapıldı. İlçede   bu   yıl   ilk   kez   düzenlenen   Zeytin   Hasat   Şenliği,   dün   (cumartesi)   saat   10.00'da,   Milas Belediyesi   Hizmet   binası   önünden   başlayan   şenlik   yürüyüşü   ile   start   aldı.   CHP   Muğla   Milletvekili Prof.   Dr.   Nurettin   Demir,   Muğla   Valisi   Amir   Çiçek,   Gıda   Tarım   ve   Hayvancılık   Bakanlığı   Bitkisel Üretim   Genel   Müdürü   Mevlüt   Gümüş,   Milas   Kaymakamı   Fuat   Gürel,   CHP'li   Muğla   Büyükşehir Belediye   Başkanı   Osman   Gürün,   Muğla   Sıtkı   Koçman   Üniversitesi   Rektörü   Prof.   Dr.   Mansur Harmandar,   CHP'li   Milas   Belediye   Başkanı   Muhammet   Tokat,   Gıda   Tarım   ve   Hayvancılık   Muğla   İl Müdürü    Nazif    Ekici,    Milli    Piyango    İdaresi    Genel    Müdürlüğü    yetkilileri,    sivil    toplum    örgütü temsilcileri   ve   vatandaşların   katıldığı   yürüyüş;   saat   Atapark'ta   sona   erdi.   Milas   Folklor   Araştırma Derneği (MİFAD) ile Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği halk oyunları gösterisi sergiledi. KAYMAKAM İLÇE HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ Festivalin   açılış   konuşmasını   yapan   Kaymakam   Fuat   Gürel,   "Milas   en   az   5   bin   yıllık   tarihi geçmişi   ile   bir   kültür   kenti   olmasının   yanında,   Karya   Uygarlığına   ve   Menteşe   Beyliği'ne   başkentlik yapmasıyla   önemli   bir   medeniyet   merkezi.   197   kilometrelik   kıyı   şeridi   ve   27   ören   yeri   ile   önemli bir    turizm    merkezidir.    2    tane    termik    santrali    bulunan    ilçemiz,    bölgemizin    en    büyük    ihracat limanlarından    olan    Güllük    Limanı'nın    ve    uluslararası    Milas    Bodrum    Havalimanı'nın    da    ev sahibidir.   Milas,   kültür   balıkçılığı   yetiştiriciliğinde   ülke   düzeyinde   çok   önemli   paya   sahip   olmanın yanında   çam   balı   üretiminde   de   hatırı   sayılır   bir   paya   sahiptir.   Tarım   ürünleri   içerisinde   ise neredeyse halkının büyük kısmının uğraştığı zeytin en büyük tarımsal gelir kaynağıdır" dedi. ORGANİK TARIM İÇİN UYGUN ARAZİ İlçedeki   zeytin   ağaçlarının   genellikle   yüksek   ve   engebeli   arazilerde   bulunduğunu   söyleyen Kaymakam   Gürel,   "İlçemizde   yürütülen   projeler   göstermiştir   ki   bu   yüksek   yerlerdeki   engebeli arazilerde   yetiştirilen   zeytinlerde   kimyasal   ilaç   ve   gübre   kullanımı   yüzde   bir   ve   iki   civarında. Organik   zeytin   yetiştiriciliği   için   çok   uygun   arazilere   sahiptir.   İlçemizde   bulunan   Memecik   zeytin çeşidi   zeytinyağı   kalitesi   açısından   çok   önemli   bir   çeşittir.   İlçemiz   8   milyon   500   bin   zeytin   ağacı potansiyeli   ile   ülkemiz   zeytin   ağacı   potansiyelinin   yaklaşık   olarak   yüzde   sekizine   ev   sahipliği yapmakta.   Ayrıca   tam   sezonunda   95   bin   ton   zeytin   üretimi   ve   18   bin   ton   zeytinyağı   üretimi   ile ülke   zeytin   ve   zeytinyağı   üretiminde   önemli   bir   yere   sahiptir.   İlçemizde   93   zeytinyağı   fabrikasının 63'ü faal olarak çalışmakta. 7 paketleme tesisi bulunmakta" dedi. MİLLİ PİYONGO ÇEKİLİŞİ FESTİVALDE YAPILDI Kaymakam   Gürel'in   açılış   konuşmasının   ardından   kürsüye   davet   edilen   Muğla   Büyükşehir Belediye   Başkanı   Dr.   Osman   Gürün,   Gıda   Tarım   ve   Hayvancılık   Bakanlığı   Bitkisel   Üretim   Genel Müdürü   Mevlüt   Gümüş,   CHPMuğla   Milletvekilleri   Prof.   Dr.   Nurettin   Demir,   Muğla   Valisi   Amir Çiçek    konuşma    yaparak    zeytin    ve    zeytinyağının    önemine    değindi.    Konuşmaların    ardından festivalin   açılış   kurdelesi   kesildi.   Atapark'ta   düzenlenen   etkinliğe   katılanlar   daha   sonra   zeytin, zeytinyağı   ve   zeytin   hasadında   kullanılan   malzemelerin   yer   aldığı   stantları   gezerek,   ikram   edilen ürünler   tattı.   Kaymakamlığın   daveti   üzerine   Milli   Piyango   İdaresi'nin   29   Kasım   tarihli   çekilişi   de dün   saat   15.30'da   Atapark'ta   yapıldı.   Şans   ve   para   için   dönen   küreleri   festivale   katılanlar   ilgiyle izledi.   Saat   18.30'a   kadar   devam   eden   çekiliş   sonucunda   2   milyon   liralık   büyük   ikramiye   518727 rakamlarının yer aldığı çeyrek biletlere çıktı. SERGİLER AÇILDI Ayrıca    gün    boyu    devam    eden    etkinlikler    kapsamında    Milas    Meslek    Yüksek    Okulu    El Sanatları   Bölüm   Başkanı   Yrd.   Doç.   Dr.   Gülüzar   Çelebilik'in   "Kutsal   Ağaç:   Zeytin"   konulu   bireysel sergisi    Milas    Meslek    Yüksekokulu'nda,    "Zeytin    Hayattır"    isimli    zeytin    konulu    karma    fotoğraf sergisi   ve   Halk   Eğitim   Müdürlüğü   tarafından   hazırlanan   zeytin   konulu   sergi   ise   Çöllüoğlu   Han'da açıldı.    Zeytin    Hasat    Şenliği'nin    birinci    gün    etkinlikleri    Atapark'ta    gerçekleşen    O    Ses    Türkiye yarışmacılarından Yasemin Çandır ve sanatçı Murat Başaran konseriyle sona erdi. İKİNCİ GÜN ZEYTİN HASADIYLA BAŞLADI Şenliğin    bugünkü    programı    Ali    Osman    Menteşe'nin    ev    sahipliğinde    Ağaçlıhöyük'te bulunan   zeytin   bahçesinde   hasatla   başlandı.   Etkinliğe   katılanlara   Ali   Osman   Menteşe   tarafından, zeytin,   zeytincilik   ve   hasat   ile   ilgili   bilgilendirmelerde   bulundu.   Hasadın   gerçekleştiği   bahçeden sonra   zeytin   sıkımı   için   Güllük   yol   kavşağında   bulunan   Zeybekler   Zeytinyağı   Fabrikası'na   hareket edildi.    Fabrikada    sembolik    sıkım    gerçekleştirildi.    Sıkımı    yapılan    zeytinyağı    küçük    şişelerle misafirlere   hediye   edildi.   Saat   15.00'de   Atapark'ta   'köy   sofraları'   yarışması   yapıldı.   Hazırlanan yemekler    Aregala    Gastronomi    Federasyonu    üyeleri    tarafından    değerlendirilerek    puanlama yapıldı.   Yarışmanın   ardından   tüm   katılımcılara   "Katılım   Belgesi"   verildi.   Yabancı   şeflerin   yaptıkları değerlendirmeler   sonucu   yarışan   sofralar,   halka   tadım   için   sunuldu.   Ayrıca   yine   aynı   alanda   ülke mutfaklarının tanıtımı ve zeytinyağlı yemek gösterileri yapıldı.
Milas Zeytin Hasat Şenliği Hürriyet, AA / Mutlu Hazer 29.11.2014 - Muğla'nın Milas ilçesinde düzenlenen şenlik, kortejle başladı MUĞLA (AA) - 1. Milas Zeytin Hasat Şenliği kortejle başladı. Belediye    Meydanı'ndan    Atapark'a    düzenlenen    kortejin    ardından,    halk    oyunları    ekipleri çeşitli gösteriler sundu. Muğla   Valisi   Amir   Çiçek,   şenlikte   yaptığı   konuşmada,   organik   zeytin   ve   zeytinyağını   geniş alana   yaymanın,   hasattan   sofraya   zeytinyağını   en   iyi   şekilde   ortaya   çıkarmanın   önemli   olduğunu söyledi. Çiçek,   "Milas'ta   turizm,   tarih   ve   tarımı   hedefledik.   2023'te   olguların   en   iyi   yerde   olması   için çalışma başlattık. Tüm çiftçilerimize zeytin hasatlarının hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Gıda,   Tarım   ve   Hayvancılık   Bakanlığı   Bitkisel   Üretim   Genel   Müdürü   Mevlüt   Gümüş   de   ürünlerin pazarlanmasına dönük desteklerin artarak devam ettiğini kaydetti. 1998-2013   yıllarında   çiftçilere   260   milyon   lira   zeytinyağı   primi   verildiğini   anlatan   Gümüş, "Bu rakam Muğla'da 2013'te 5,8 milyon, Milas'ta da 5,1 milyon lira olarak ödendi" diye konuştu. Milas   Kaymakamı   Fuat   Gürel   de   ilçede   8,5   milyon   zeytin   ağacı   bulunduğunu,   bunların   ülke toplamının yüzde 8'ini oluşturduğunu vurguladı. Zeytin   ağaçlarının   genellikle   dağlık   ve   engebeli   arazilerde   bulunması   nedeniyle   kimyasal ilaç   kullanımının   yüzde   1   dolaylarında   olduğuna   değinen   Gürel,   sezonunda   yıllık   95   bin   ton zeytin ve 18 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldığına dikkati çekti. Gürel, Milas'ın zeytin üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını dile getirdi. - "Marka değer oluşturmamız gerekiyor" Muğla    Büyükşehir    Belediye    Başkanı    Osman    Gürün    de    zeytinyağı    üretiminin    maliyetli olduğunu ancak hak ettiği ücretlerle satılamadığını söyledi. Milas'ın   zeytin   ve   zeytinyağına   sahip   çıktığını   ifade   eden   Gürün,   zeytin   için   marka   değer oluşturmak gerektiğini anlattı. CHP   Muğla   Milletvekili   Nurettin   Demir   de   zeytinin   aynı   zamanda   barışın   simgesi   olduğunu hatırlattı.    Türkiye'nin    dünyada    ön    sıralarda    olması    için    100    milyon    zeytin    ağacına    ihtiyaç duyduğunu    belirten    Demir,    "Dolayısıyla    'Dağ    taş    zeytin    oldu'    diyerek    zeytini    kesmeye    ne hakkımız   var?   İnsanlığa   barış,   sağlık   getiren   bu   kıymetli   ağacımıza   her   zaman   sahip   çıkmalıyız, tanıtımını yapmalıyız" ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından, şenliğin açılış kurdelesi kesilerek, sembolik zeytin hasadı yapıldı
GSM: +90.542.535 51 71   |   e-Posta: nctmilas@gmail.com
© Nevzat Çağlar Tüfekçi / Milas - 2017
www.milas.org.tr    
Facebook sayfamız yayına başladı.

1. Milas Zeytin Hasat Şenliği

Çekişte (Çekişge) Zeytin

Milas Zeytin Hasat Şenliği

1. Milas Zeytin Hasat Şenliği

2. Milas Zeytin Hasat Şenliği

3. Milas Zeytin Hasat Şenliği

4. Milas Zeytin Hasat Şenliği

“ZEYTİN HAYATTIR” ve MİLAS ZEYTİN HASAT

ŞENLİĞİNE DAVET…

Milas’ta   

8,5   

milyon,   

Muğla   

il   

genelinde   

ise   

15   

milyon

civarında   

zeytin   

ağacı   

bulunuyor.   

Ülke   

genelindeki   

zeytin   

ağacı

toplamı    

da    

170    

milyon    

civarında.    

Bu    

sayılar    

doğrultusunda

Milas’taki  

zeytinlerin  

ülke  

toplamına  

oranı  

%  

5,  

il  

geneline  

oranı  

%

56’dır.  

Bu,  

azımsanmayacak  

bir  

orandır.  

2.167  

kilometrekare  

yüz

ölçümlü   

Milas’ın,   

%   

60’ı   

ormanlarla;   

80   

bin   

hektarlık   

ekilip-

biçilebilir,  

ürün  

alınabilir  

kültür  

arazisinin  

50  

bin  

hektarı  

da  

zeytin

ağaçlarıyla kaplıdır.

Milas   

zeytinyağları   

eskiden   

kötü   

bir   

imaja   

sahipti.   

Hasat

koşullarına  

ve  

sıkım  

tekniklerine  

uygun  

davranılmadığından  

dolayı,

yüksek  

asitli  

Milas  

zeytinyağları  

rafinerilik  

olarak  

değerlendirilirdi.

Yemeklik yağ olarak tercih edilmezdi.

Fakat   

geçen   

zaman   

içinde   

Ali   

Osman   

Menteşe   

gibi   

bir

üretici/çiftçi  

önderi  

ortaya  

çıkarak,  

Milas’ta  

bilimsel  

anlamda  

zeytin

üretimi-hasadı  

nasıl  

yapılır,  

kaliteli  

zeytinyağı  

nasıl  

elde  

edilir;  

bunu

Milaslı   

zeytincilere   

öğretti,   

onların   

ufkunu   

açtı.   

Pek   

çok   

üretici

onun  

yolundan  

giderek,  

Milas  

zeytinciliğinin  

gelişmesinde  

ve  

Milas

zeytinyağının   

eski   

kötü   

imajının   

yenilmesi   

konusunda   

önemli

mesafelerin    

alınması    

sağlandı.    

Birçok    

zeytin    

üreticisi    

kendi

markasını    

yaratarak,    

güzel    

ambalajlar    

içinde    

zeytinyağlarını

piyasaya   

sürdüler.   

Market   

raflarında   

yerlerini   

aldılar.   

Milas’ın

memecik    

türü    

zeytinlerden    

elde    

edilen    

yağlar;    

uluslararası

yarışmalarda    

ödül    

almaya    

başladılar,    

yerli    

rakiplerini    

geride

bırakarak  

İtalya  

merkezli  

‘Flos  

Olei’  

gibi  

uluslararası  

kataloglarda

yer  

aldılar.  

  

Bu  

çığırı  

ilk  

olarak  

Ali  

Osman  

Menteşe  

açtı,  

daha  

sonra

onu  

Milaslı  

başka  

zeytin  

üreticileri  

izledi.  

Milas  

zeytinyağı,  

şimdi,

rafinerilik   

olarak   

değil   

sofraların   

ve   

mutfakların   

vazgeçilmez   

bir

lezzeti olarak tanınıyor, biliniyor…

Bilinçlenen     

ve     

ufku     

açılan     

Milaslı     

üreticiler,     

artık

zeytinlerinde  

makineli  

hasat  

yapıyorlar,  

Kasım  

sonu  

Aralık  

içinde

zeytinler   

toplanıyor,   

zeytinler   

sıkım   

yerine   

çuvallar   

içinde   

değil

kasalar  

içinde  

taşınıyor,  

günlerce  

kümelerde  

bekletilmiyor  

ve  

24

saat  

içinde  

zeytin  

tanelerinin  

sıkımı  

gerçekleştiriliyor.  

Eskiden  

öyle

miydi  

ya?  

Zeytinler  

iyice  

kararıncaya  

kadar  

ağacın  

başında  

kalır,

zeytin  

o  

zamana  

kadar  

kurtlanır,  

günlerce  

çuvalların  

içinde  

veya

kümelerde  

bekletilirdi,  

iyice  

suyu  

aksın  

da  

yağı  

kalsın  

diye…  

Bu

yanlış  

düşünceydi  

ve  

bundan  

dolayı  

zeytinyağlarının  

asitleri  

çok

yüksek  

çıkıyordu…  

Eski  

ve  

yanlış  

anlayışlar  

terk  

edildi  

artık…  

Zeytin

tarımı  

şimdi  

Milas’ta,  

bilimsel  

görüşlerin  

ışığında  

yapılıyor  

ve  

her

geçen gün kendisini yenileyerek, gelişiyor…

Milas    

zeytinciliğinin    

eksik    

olan    

yanı,    

bugüne    

kadar    

coğrafi

işaretlemesinin   

yaptırılmamasıydı   

ve   

geçtiğimiz   

günlerde   

Milas’ı

ziyaret   

eden   

Sağlık   

Bakanı   

Müezzinoğlu’nun   

da   

belirttiği   

gibi,

‘Milas’   

adında   

tek   

bir   

zeytinyağı   

markasının   

yaratılamamasıydı.

Mevcut   

markalar   

varlığını   

sürdürmeli   

ama   

bir   

üst   

marka/kimlik

olarak, “Milas Zeytinyağı” markası yaratılmalıdır…

Yıllardır   

her   

toplantıda   

konuşulmasına   

rağmen,   

Milas’ta

bugüne   

kadar   

bir   

zeytin   

hasat   

şenliği   

düzenlenememişti.   

Bu

konuya  

Milas  

Kaymakamı  

Fuat  

Gürel  

sahip  

çıkarak,  

Kaymakamlık

öncülüğünde   

Milas   

Belediyesi   

ile   

Milas   

Ticaret   

ve   

Sanayi   

Odası

tarafından  

ortaklaşa  

ilk  

olarak  

zeytin  

hasat  

şenliği  

düzenleniyor…

Bu  

bağlamda,  

böyle  

bir  

etkinliğin  

gerçekleşmesine  

öncülük  

ettiği

için,  

bir  

Milaslı  

olarak,  

  

Milas  

Kaymakamı  

Fuat  

Gürel’e  

teşekkür

borcumu   

burada   

ifade   

etmek   

isterim.   

Kamu   

yöneticileri,   

ancak

böyle iz bırakan etkinliklerle hafızalarda yer ederler…

Sizleri,  

29-30  

Kasım’da  

düzenlenecek  

olan,  

“Milas  

1.  

Zeytin  

Hasat

Şenliği”ne bekleriz…

***

“MİLAS 1. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ” PROGRAMI

29 KASIM 2014 CUMARTESİ

Saat: 10.00 Kortej Yürüyüşü

Başlama Yeri: Milas Belediye Binası Önü

Saat: 10.30 Açılış Töreni    Yer: Atapark

Saat: 13.00   Panel: “Milas Zeytinciliği ve Geleceği”

Moderatör:  Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÜNLÜK, Muğla Sıtkı Koçman

Üni., Milas MYO

Panelistler:  Yrd. Doç. Dr. Figen ÇUKUR – Muğla Sıtkı Koçman Üni.,

Milas MYO                                      

                       Ali Osman MENTEŞE - Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi

David LEVİ - Yük. Kimya Mühendisi (Milas doğumlu

Musevi, İsrail)

İpek Doğuoğlu AKARCA - Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi

Zeynep ÇELİKOĞLU – Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi

Yer: Milas Ticaret ve Sanayi Odası

Saat: 14.30

“Zeytinyağı Tadım Eğitimi”-Zeytindostu Derneği

Panelistlerinin Katkılarıyla

Yer:   Milas Ticaret ve Sanayi Odası

Saat

: 14.30  “Ülke Mutfaklarının Tanıtımı ve Zeytinyağlı Yemek

Şov ”

            AREGALA Gastronomi Federasyonu

Silvia CASTANO Genel Sekreter Finlandiya

Paraschos AXİOTİS Akdeniz Ülkeleri Başkanı 

           Mubariz VELİYEV Azerbaycan Başkanı

           Kadri MEMİŞ Yunanistan Başkanı

Ahmet ÇETİN Türkiye Başkanı

Cüneyt KIRŞAN Türkiye Başkan Yardımcısı

Zeytindostu Derneği

Yer:   Atapark

Saat: 16.00

“Kutsal Ağaç: Zeytin” Konulu Bireysel Sergi

Yrd. Doç. Dr. Gülüzar ÇELEBİLİK - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Milas MYO

“Zeytin Hayattır” - Karma Fotoğraf Sergisi

 Halk Eğitim Müdürlüğü - El Sanatları Sergisi

Yer:  Çöllüoğlu Hanı

Saat: 20.00

Milli Piyango Programı ve Konser

Yer:  AKM Amfi tiyatro

                         

30 KASIM 2014 PAZAR

Saat:  10.00

Hasat Bahçesine Hareket    

Kalkış Yeri:  Atapark

Saat: 10.30   “Hasat”

Yer: Ali Osman Menteşe’nin Ev Sahipliğinde - Ağaçlıhöyük Mah.

Saat: 12.00

“Zeytin Sıkımı”

Yer: Zeybekler Zeytinyağı Fabrikası - Güllük Yol Kavşağı                 

Saat: 15.30

“Sofralarımız Yarışıyor” - Yöresel Yemek Yarışması

Yer:

 Atapark

1. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ KOMİTE ÜYELERİ

2014

ÜST KOMİTE

Milas Kaymakamlığı – Fuat Gürel (Kaymakam)

Milas  

Belediye  

Başkanlığı  

–  

Muhammet  

Tokat  

(Belediye  

Başkanı)  

/

Zeynep Mat (Başkan Yardımcısı)

Muğla  

Sıtkı  

Koçman  

Üniversitesi  

Milas  

Meslek  

Yüksek  

Okulu  

–  

Yrd.

Doç. Dr. Mehmet Günlük

Milas   

Gıda-Tarım   

ve   

Hayvancılık   

İlçe   

Müdürlüğü   

–   

Oktay   

Çelik

(Ziraat Mühendisi)

Milas-Bodrum  

Havalimanı  

Turizm  

Danışma  

Bürosu  

–  

Gülen  

Kork

(Büro Sorumlusu)

Milas Ticaret ve Sanayi Odası – Reşit Özer (Başkan)

Milas Ziraat Odası – İsmail Atıcı (Başkan)

Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası – Nurol Paskal (Başkan)

Tariş   

Zeytin   

ve   

Zeytinyağı   

Tarım   

Satış   

Kooperatifi   

–   

Kamil   

Gül

(Başkan)

ALT KOMİTE

Milas  

Belediye  

Başkanlığı  

–  

Nalan  

Çimenci  

–  

Süleyman  

Karatoprak  

Mert Turgay

Muğla  

Sıtkı  

Koçman  

Üniversitesi  

Milas  

Meslek  

Yüksek  

Okulu  

–  

Yrd.

Doç. Dr. Figen Çukur

Milas  

Gıda-Tarım  

ve  

Hayvancılık  

İlçe  

Müdürlüğü  

–  

Erizan  

Yılmaz-Ali

Parlo-Ali Görgedar-Yücel Atça

Milas-Bodrum Havalimanı Turizm Danışma Bürosu –Selda Sobucalı

Milas Ticaret ve sanayi Odası – Gülay Aytaç

Milas Ziraat Odası Başkanlığı – Serdar Baltacı – Seyfi Koç

Tariş  

Zeytin  

ve  

Zeytinyağı  

Tarım  

Satış  

Kooperatifi  

–  

Mehmet  

Emin

Öngel

Ali Osman Menteşe – Üretici

Cemil Zeybek – Üretici

Uğur Özen – Üretici

Nevzat Çağlar Tüfekçi – Araştırmacı / Yazar

MİLAS 1. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN ARDINDAN...

20 Aralık 2014

Milas,  

29-30  

Kasım  

tarihlerinde,  

iki  

gün  

boyunca,  

çok  

önemli

günler  

yaşadı.  

Bu  

iki  

günün  

önemi,  

ilk  

defa  

Milas’ta  

zeytin  

hasat

şenliğinin   

düzenleniyor   

olmasıydı.   

Bu   

etkinlik   

Milas   

için   

neden

önemliydi?

Her  

şeyden  

önce,  

Milas  

önemli  

zeytin  

bölgesiydi.  

Milas’ta  

8,5

milyon,   

Muğla   

il   

genelinde   

ise   

15   

milyon   

civarında   

zeytin   

ağacı

bulunuyor.  

Ülke  

genelindeki  

zeytin  

ağacı  

toplamı  

da  

170  

milyon

civarında.   

Bu   

sayılar   

doğrultusunda   

Milas’taki   

zeytinlerin   

ülke

toplamına     

oranı     

%     

5,     

il     

geneline     

oranı     

%     

56’dır.     

Bu,

azımsanmayacak   

bir   

orandır.   

2.167   

kilometrekare   

yüz   

ölçümlü

Milas’ın,  

%  

60’ı  

ormanlarla;  

80  

bin  

hektarlık  

ekilip-biçilebilir,  

ürün

alınabilir   

kültür   

arazisinin   

50   

bin   

hektarı   

da   

zeytin   

ağaçlarıyla

kaplıdır.  

Yıllık  

19-20  

bin  

tonla  

ülke  

zeytinyağının  

%  

10’unu  

karşılar.

Milas’ta  

93  

zeytinyağı  

fabrikası  

bulunmaktadır.  

Milas’ta  

en  

az  

7  

bin

çiftçi ailesi geçimini büyük oranda zeytinden sağlamaktadır.

Zeytin  

tarımının  

Milas’ta  

geliştirilmesi,  

zeytin  

üretiminde  

yeni

ufukların  

açılması  

ve  

bir  

görüş  

zenginliğinin  

yaratılabilmesi  

için  

bu

tür   

etkinliklere   

ihtiyaç   

bulunmaktaydı.   

Yıllardır   

bu   

konu   

değişik

toplantılarda    

dile    

getirilmesine    

rağmen    

gerçekleştirilememişti.

Milas  

için  

geç  

kalınmış  

bir  

faaliyetti  

ama  

hiçbir  

şey  

için  

geç  

kalınmış

değildir.    

İlki    

gerçekleştirilen    

bu    

etkinlik,    

Milas’taki    

ürünlerin

değerlendirilmesi,   

bir   

marka   

yaratılabilmesi   

konusunda   

önemli

mesajlar verdi.

Başta   

Muğla   

Valisi   

Amir   

Çiçek,   

Muğla   

Milletvekili   

Nurettin

Demir,    

Büyükşehir    

Belediye    

Başkanı    

Osman    

Gürün,    

Muğla

Üniversitesi      

Rektörü      

Mansur      

Harmandar,      

Gıda-Tarım      

ve

Hayvancılık  

Bakanlığı  

Bitkisel  

Üretim  

Genel  

Müdürü  

Mevlüt  

Gümüş,

Gıda-Tarım  

ve  

Hayvancılık  

İl  

Müdürü  

Nazif  

Ekici  

olmak  

üzere  

üst

düzeyde  

katılımlar  

oldu.  

Yapılan  

konuşmalarda,  

Milas  

zeytinciğinin

geliştirilmesi,   

Milas   

zeytinyağının   

bir   

marka   

haline   

getirilmesi,

pazarlama  

sorunlarının  

aşılması  

doğrultusunda  

önemli  

açıklamalar

yapıldı.

MİTSO   

toplantı   

salonunda,   

Milas   

zeytinciliği   

ve   

geleceği

konulu   

bir   

panel   

düzenlenildi.   

Panelistler:   

   

Yrd.   

Doç.   

Dr.   

Figen

Çukur(Muğla  

Üni.  

Milas  

MYO),  

  

zeytin  

ve  

zeytinyağı  

üreticileri  

Ali

Osman   

Menteşe,   

Zeynep   

Çelikoğlu   

ve   

İpek   

Akarca   

ile   

David

Levi(Kimya    

Mühendisi).    

Toplantının    

yöneticiliğini,    

Milas    

MYO

öğretim görevlisi Yar. Doç. Dr. Mehmet Günlük yaptı.

Konuşmacılar,   

Milas   

zeytinciliğinin   

geliştirilmesi   

için   

neler

yapılması  

gerektiği,  

kaliteli  

zeytinyağı  

elde  

edilmesi  

için  

nasıl  

bir

yöntem  

uygulanması,  

‘Milas  

zeytinyağı’  

markasının  

yaratılmasının

önemi,  

zeytinyağında  

coğrafi  

işaretlemenin  

çok  

önemli  

olduğu  

ve

üretmek  

kadar  

pazarlama  

konusunda  

da  

kafa  

yorulması  

üzerinde

durdular   

ve   

bunun   

için   

mutlaka   

dış   

pazarlara   

açılmanın   

şart

olduğuna   

dikkat   

çektiler.   

Dışarıdan   

bir   

göz   

olarak,   

1948   

Milas

doğumlu     

ve     

İsrail’de     

yaşayan     

David     

Levi’nin     

konuşması,

değerlendirmeleri  

ve  

önerileri  

ise  

özellikle  

çok  

çarpıcıydı…  

Ticarette

ve turizmde, Milas ve Muğla için, yeni bakış açıları yarattı. 

Şenlikte   

ayrıca,   

restore   

edilen   

Çöllüoğlu   

Hanı’nda   

zeytin

konulu   

fotoğraf   

sergisi   

açıldı.   

İkinci   

gün   

Ali   

Osman   

Menteşe’nin

Ağaçlıhöyük  

Köyündeki(şimdi  

mahalle)  

zeytinliğinde,  

zeytin  

hasadı

yapıldı.  

Toplanan  

zeytinler,  

Zeybekler’e  

ait  

modern  

fabrikada  

sıkıldı

ve  

elde  

edilen  

zeytinyağı,  

küçük  

kavanozlar  

içinde  

hasat  

yapanlara

hediye     

edildi.     

Uluslararası     

kimlikli     

yemek     

ustaları,     

kendi

mutfaklarından   

tatlar   

sundular   

ve   

zeytinyağlı   

Milas   

yemekleri

konulu   

yarışmada,   

en   

güzel   

yemekleri   

değerlendirdiler.   

Ayrıca

Zeytindostu  

Derneği  

tarafından,  

zeytinyağı  

tadım  

eğitimi  

verildi.  

Bu

eğitimler,   

Milas’ta   

sık   

sık   

tekrar   

edilerek,   

gerçek   

zeytinyağıyla

sahtesini     

veya     

katkılısını     

birbirinden     

ayırt     

edecek     

insanlar

çoğaltılmalı…

 Sonuç:

Şenlik,  

Milas  

Kaymakamı  

Fuat  

Gürel’in  

öncülüğünde,  

Milas

Belediye  

Başkanı  

Muhammet  

Tokat  

ve  

MİTSO  

Başkanı  

Reşit  

Özer

ile  

diğer  

Oda  

ve  

şahısların  

katkılarıyla  

gerçekleşti.  

Şenlik,  

her  

sene,

et  

etkin  

şekilde  

devam  

ettirilmeli.  

  

Şimdi  

sıra,  

Milas’ın  

diğer  

önemli

ürünleri  

olan,  

bal  

ve  

halıda…  

Bu  

şenliğin  

gerçekleşmesini  

sağlayan

herkes, teşekkürü, fazlasıyla hak ediyor…

 

Nevzat Çağlar Tüfekçi

MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÖNERİLER 20 Aralık 2014 Cumartesi 29-30     Kasım     2014     tarihlerinde,     bu     yıl     ilk     kez,     Milas Kaymakamlığının   öncülüğünde   düzenlenen,   “Zeytin   Hasat   Şenliği”, Milas’ın       potansiyellerinin       değerlendirilmesi       ve       tanıtılması açısından,    tarihi    önemde    bir    etkinlikti.    Daha    önce    defalarca    bu konu       gündeme       gerilmesine       rağmen,       bir       türlü       hayata geçirilememişti. Kent     ve     ilçe     yaşamında,     sahip     olunan     tarihi-kültürel- ekonomik    ve    turistik    değerlerin    ve    potansiyellerinin    bir    kazanca dönüştürülmesi,   toplumsal   refahın   yaratılmasında   bir   araç   haline getirilebilmesi    gerekiyor.    Bu    anlamda;    başta    Kaymakamlık    ve Belediye    olmak    üzere    Odaların    kurumsal    önderliklerine    ihtiyaç bulunmaktadır.   Kurumsal   önderliğin   temel   iki   unsuru   Kaymakamlık ve Belediyedir. İlki    gerçekleşen    zeytin    hasat    şenliğinin    organizasyonu    ve gerçekleşmesinde;   Milas   Kaymakamı   Fuat   Gürel’in,   Kaymakamlığın kurumsal önderliğini en iyi şekilde hayata geçirdiğini gördük. Organizasyon     genel     anlamda     başarılıydı.     Eksiklikleri     yok     mu, mutlaka     vardır.     Bu,     her     organizasyonda     vardır.     Önemli     olan eksikleri görüp, bir daha aynısının olmamasını sağlamaktır. Milas   zeytinciliği   ile   ilgili   panel   çok   başarılıydı,   ufuk   açıcıydı. Milas     zeytinyağının     üretimi     ve     pazarlanması     konusunda     ev ödevlerimizin    ne    olduğunu    belirleyen    ve    bunu    önümüze    koyan güzel   bir   toplantıydı.   Bu   paneldeki   konuşmalar,   içerik   olarak   tatmin ediciydi. Zeytinyağlı    Milas    yemekleri    yarışması    ise,    Milas    mutfak kültürünün    belirginleşmesi    ve    ortaya    çıkarılması    anlamında    çok önemliydi.   Bu   yarışma,   Milas   yemek   kültürünün   araştırılması   ve yazılı      hale      getirilmesi      konusunda      da      bizlere      sorumluluk yüklemektedir. Osman    Menteşe’nin    zeytinliğinde    yapılan    hasat    gösterisi, doğru      zeytin      hasadının      nasıl      yapılması      gerektiğini      bizlere öğretmiştir.      Sonrasında      Zeybekler’e      ait      modern      zeytinyağı fabrikasında   yapılan   ‘soğuk   sıkım’la   elde   edilen   zeytinyağının   da,   ne kadar    lezzetli    olduğunu    katılımcılar    yaşayarak    gördü,    tadarak anladılar… Zeytindostu     Derneği     tarafından     düzenlenen,     zeytinyağı tadım   eğitim   paneli   de   çok   önemli   bir   etkinlikti.   Zeytin   diyarı   bir ilçede,   bazı   sahtekârlar,   zeytinyağı   diye   kanola   yağı   satıyorlar.   Bazı açıkgözler   de,   zeytinyağına   pamukyağı   veya   çiçekyağı   karıştırarak, Milas     pazarında     satıyorlar.     Bunların     önüne     geçebilmek     için zeytinyağının    tadını    ayırt    edebilen    ne    kadar    çok    insan    olursa, tüketicilerin   kandırılmasını   da   o   oranda   önlemiş   oluruz.   Bu   nedenle bu      tadım      eğitimleri;      3-4      veya      6      aylık      dönemler      halinde düzenlenilmelidir.      Bu      şenliğin,      bize      yüklediği      en      önemli görevlerden birisi de budur. İlçemizde   zeytinyağı   üretimi   kadar,   ‘sofralık   zeytin’   üretimine de   önem   vermeliyiz.   Milas   bu   alanda   da   kendi   markasını   ve   üretim sürecini     yaratmalıdır.     Milas’ta     bir     sofralık     zeytin     işleme     ve paketleme    tesisinin    olmayışı    büyük    bir    eksikliktir.    Bu    alanda    da kurumsal önderliklere ihtiyaç bulunmaktadır. Zeytin   üreticisi,   girdi   maliyetlerinin   yüksekliği,   zeytinyağı   satış fiyatının    düşüklüğü    nedeniyle    zeytinine    bakmamakta;    toplayıcı maliyetlerinin   yüksekliği   nedeniyle   de   birçok   üretici   zeytin   tanesini ağacın başında bırakmaktadır. Bu    bakımdan;    zeytin    üreticisine,    zeytinin    organik    özelliğini bozmayacak   doğru   ilaç   kullanımı   konusunda   önderlik   yapılmalı   ve ayrıca   maliyet   yüksekliğinden   dolayı   ürünü   ağacın   başında   bırakan üreticilerin,    3’erli-5’erli    kümeler    halinde,    ortak    hasat    makinesi almaları için gerekli örgütlenmeler ve yönlendirmeler yapılmalıdır. Zeytin     ve     zeytinyağı     üretimi     konusunda,     çiftçi     eğitimine     ve öğretimine önem verilmelidir. Zeytinyağı   fabrikalarından   çıkan   zeytin   karasuyunun,   doğa   ve toplum    yararına(biyo    enerji-kozmetik-gübre    vb.)    kullanılması    için gerekli araştırmalar ve çalışmalar yapılmalıdır. Şirince’deki   “şarap   turizmi”   gibi   bizler   de   Milas’ta   “zeytinyağı turizmi”ni    geliştirmeliyiz.    Bunun    için    gerekli    çalışmalara    hemen başlanılmalı,      uygun      mekânların      seçimi      veya      oluşturulması sağlanmalıdır.   Örneğin   kent   merkezindeki   tarihi   Çöllüoğlu   Hanı,   bu iş   için   düzenlenebilir.   Milas-Bodrum   karayolunun   kenarında,   uygun bir   yerdeki   kamu   veya   hazine   arazisi   de   bu   iş   için   kiralanabilir   veya tahsisi sağlanılabilir. Şenlikte,    ulusal    gazetelerden    kimse    yoktu.    Bunun    nedeni bizden    önce    2-3    şenliğin    yapılmış    olması    olabilir.    Zamanlama olarak,   şenliği   Kasım   başına   alabiliriz.   Köşe   yazarı   ve   gazetecilerle çok    önceden    iletişime    geçmek    gerekiyor.    Bu    konuda    reklam ajanslarından profesyonel hizmet alınabilir. Milas’ta     bir     zeytin     ve     zeytinyağı     müzesi     kurulmalıdır. Müzenin   içini   dolduracak   araç   ve   gereç   Milas   bölgesinde   fazlasıyla bulunmaktadır.     Kültürel     değeri     olan     bu     araç     ve     gereçler; hurdacılara   gitmeden   veya   bulunduğu   yerde   çürümeden,   bir   yerde toplanılmaya başlanılmalıdır. Şenlikte,    İsrail’den    konuğumuz    olan    ve    Milas    Zeytinciliği paneline    konuşmacı    olarak    katılan    Milas    doğumlu    hemşerimiz David   Levi,      görüşleri   ve   şenlik   sonrasında   hazırladığı   raporla;   Milas zeytin   ve   zeytinyağının   sektörde   hak   ettiği   yeri   alabilmesi   için   biz Milaslıların    yapması    gerekenleri    açık    ve    net    bir    biçimde    ortaya koymuştur.   Bu   rapor   ciddi   bir   biçimde   incelenmeli,   Milas   zeytin   ve zeytinyağının,      diğer      görüşlerin      de      katkısıyla      yol      haritası belirlenmelidir.    Ayrıca    üretici    Ali    Osman    Menteşe’nin    hazırladığı rapor   da,   Milas   zeytinciliğinin   geliştirilmesi   bağlamında   çok   önemli bilgiler ve öneriler içermektedir. SONUÇ:       Bu       toplantıdan       sonra       Milas       zeytinciliğinin geliştirilmesi    doğrultusunda    kısa-orta    ve    uzun    vadeli    hedefler belirlenmeli,       bunun       için       alt       komiteler       ve       üst       komite oluşturulmalıdır.   İkinci   şenliğe   kadar   bazı   konularda   somut   olarak yol     almış     olmalıyız.     Kaymakamlık     öncülüğünde     bu     şenliğin gerçekleşmesine   katkı   koyan   Milas   Belediyesi,   MİTSO,   Ziraat   Odası, Zeytindostu    Derneği,    İlçe    Gıda-Tarım    ve    Hayvancılık    Müdürlüğü, emeği   geçen-katkısı   olan   tüm   kişi   ve   kuruluşlar   teşekkürü   fazlasıyla hak ediyor. Bu     etkinlikle,     Milas     kabuğunu     kırmaya,     üzerindeki     ölü toprağını atmaya başladı. Gelecek, Milas için iyi olacaktır… Şimdi    sırada    bal    ve    halımız    var.    Onlar    için    de    etkinlikler düzenlemeliyiz... Nevzat Çağlar Tüfekçi
Milas'ta 1'inci Zeytin Hasat Şenliği Muğla'nın Milas İlçesi'nde yürüyüşle başlayan 1'inci Zeytin Hasat Şenliği, çeşitli etkinliklere sahne oldu. Haberler.com, 30 Kasım 2014 Muğla'nın    Milas    İlçesi'nde    yürüyüşle    başlayan    1'inci    Zeytin Hasat    Şenliği,    çeşitli    etkinliklere    sahne    oldu.    Şenlik    kapsamında Kaymakamlığın   daveti   üzerine   Milli   Piyango   İdaresi'nin   çekilişi   de ilçede yapıldı. İlçede    bu    yıl    ilk    kez    düzenlenen    Zeytin    Hasat    Şenliği,    dün (cumartesi)   saat   10.00'da,   Milas   Belediyesi   Hizmet   binası   önünden başlayan   şenlik   yürüyüşü   ile   start   aldı.   CHP   Muğla   Milletvekili   Prof. Dr.    Nurettin    Demir,    Muğla    Valisi    Amir    Çiçek,    Gıda    Tarım    ve Hayvancılık   Bakanlığı   Bitkisel   Üretim   Genel   Müdürü   Mevlüt   Gümüş, Milas    Kaymakamı    Fuat    Gürel,    CHP'li    Muğla    Büyükşehir    Belediye Başkanı   Osman   Gürün,   Muğla   Sıtkı   Koçman   Üniversitesi   Rektörü Prof.     Dr.     Mansur     Harmandar,     CHP'li     Milas     Belediye     Başkanı Muhammet   Tokat,   Gıda   Tarım   ve   Hayvancılık   Muğla   İl   Müdürü   Nazif Ekici,   Milli   Piyango   İdaresi   Genel   Müdürlüğü   yetkilileri,   sivil   toplum örgütü     temsilcileri     ve     vatandaşların     katıldığı     yürüyüş;     saat Atapark'ta   sona   erdi.   Milas   Folklor   Araştırma   Derneği   (MİFAD)   ile Milas     Yörük     Türkmen     Kültür     Derneği     halk     oyunları     gösterisi sergiledi. KAYMAKAM İLÇE HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ Festivalin   açılış   konuşmasını   yapan   Kaymakam   Fuat   Gürel, "Milas   en   az   5   bin   yıllık   tarihi   geçmişi   ile   bir   kültür   kenti   olmasının yanında,     Karya     Uygarlığına     ve     Menteşe     Beyliği'ne     başkentlik yapmasıyla    önemli    bir    medeniyet    merkezi.    197    kilometrelik    kıyı şeridi    ve    27    ören    yeri    ile    önemli    bir    turizm    merkezidir.    2    tane termik    santrali    bulunan    ilçemiz,    bölgemizin    en    büyük    ihracat limanlarından   olan   Güllük   Limanı'nın   ve   uluslararası   Milas   Bodrum Havalimanı'nın       da       ev       sahibidir.       Milas,       kültür       balıkçılığı yetiştiriciliğinde    ülke    düzeyinde    çok    önemli    paya    sahip    olmanın yanında    çam    balı    üretiminde    de    hatırı    sayılır    bir    paya    sahiptir. Tarım    ürünleri    içerisinde    ise    neredeyse    halkının    büyük    kısmının uğraştığı zeytin en büyük tarımsal gelir kaynağıdır" dedi. ORGANİK TARIM İÇİN UYGUN ARAZİ İlçedeki    zeytin    ağaçlarının    genellikle    yüksek    ve    engebeli arazilerde    bulunduğunu    söyleyen    Kaymakam    Gürel,    "İlçemizde yürütülen   projeler   göstermiştir   ki   bu   yüksek   yerlerdeki   engebeli arazilerde   yetiştirilen   zeytinlerde   kimyasal   ilaç   ve   gübre   kullanımı yüzde   bir   ve   iki   civarında.   Organik   zeytin   yetiştiriciliği   için   çok   uygun arazilere     sahiptir.     İlçemizde     bulunan     Memecik     zeytin     çeşidi zeytinyağı   kalitesi   açısından   çok   önemli   bir   çeşittir.   İlçemiz   8   milyon 500     bin     zeytin     ağacı     potansiyeli     ile     ülkemiz     zeytin     ağacı potansiyelinin   yaklaşık   olarak   yüzde   sekizine   ev   sahipliği   yapmakta. Ayrıca    tam    sezonunda    95    bin    ton    zeytin    üretimi    ve    18    bin    ton zeytinyağı   üretimi   ile   ülke   zeytin   ve   zeytinyağı   üretiminde   önemli bir    yere    sahiptir.    İlçemizde    93    zeytinyağı    fabrikasının    63'ü    faal olarak çalışmakta. 7 paketleme tesisi bulunmakta" dedi. MİLLİ PİYONGO ÇEKİLİŞİ FESTİVALDE YAPILDI Kaymakam    Gürel'in    açılış    konuşmasının    ardından    kürsüye davet   edilen   Muğla   Büyükşehir   Belediye   Başkanı   Dr.   Osman   Gürün, Gıda   Tarım   ve   Hayvancılık   Bakanlığı   Bitkisel   Üretim   Genel   Müdürü Mevlüt   Gümüş,   CHPMuğla   Milletvekilleri   Prof.   Dr.   Nurettin   Demir, Muğla   Valisi   Amir   Çiçek   konuşma   yaparak   zeytin   ve   zeytinyağının önemine   değindi.   Konuşmaların   ardından   festivalin   açılış   kurdelesi kesildi.    Atapark'ta    düzenlenen    etkinliğe    katılanlar    daha    sonra zeytin,   zeytinyağı   ve   zeytin   hasadında   kullanılan   malzemelerin   yer aldığı   stantları   gezerek,   ikram   edilen   ürünler   tattı.   Kaymakamlığın daveti   üzerine   Milli   Piyango   İdaresi'nin   29   Kasım   tarihli   çekilişi   de dün    saat    15.30'da    Atapark'ta    yapıldı.    Şans    ve    para    için    dönen küreleri   festivale   katılanlar   ilgiyle   izledi.   Saat   18.30'a   kadar   devam eden    çekiliş    sonucunda    2    milyon    liralık    büyük    ikramiye    518727 rakamlarının yer aldığı çeyrek biletlere çıktı. SERGİLER AÇILDI Ayrıca   gün   boyu   devam   eden   etkinlikler   kapsamında   Milas Meslek    Yüksek    Okulu    El    Sanatları    Bölüm    Başkanı    Yrd.    Doç.    Dr. Gülüzar    Çelebilik'in    "Kutsal    Ağaç:    Zeytin"    konulu    bireysel    sergisi Milas     Meslek     Yüksekokulu'nda,     "Zeytin     Hayattır"     isimli     zeytin konulu   karma   fotoğraf   sergisi   ve   Halk   Eğitim   Müdürlüğü   tarafından hazırlanan   zeytin   konulu   sergi   ise   Çöllüoğlu   Han'da   açıldı.   Zeytin Hasat   Şenliği'nin   birinci   gün   etkinlikleri   Atapark'ta   gerçekleşen   O Ses    Türkiye    yarışmacılarından    Yasemin    Çandır    ve    sanatçı    Murat Başaran konseriyle sona erdi. İKİNCİ GÜN ZEYTİN HASADIYLA BAŞLADI Şenliğin     bugünkü     programı     Ali     Osman     Menteşe'nin     ev sahipliğinde    Ağaçlıhöyük'te    bulunan    zeytin    bahçesinde    hasatla başlandı.    Etkinliğe    katılanlara    Ali    Osman    Menteşe    tarafından, zeytin,    zeytincilik    ve    hasat    ile    ilgili    bilgilendirmelerde    bulundu. Hasadın   gerçekleştiği   bahçeden   sonra   zeytin   sıkımı   için   Güllük   yol kavşağında    bulunan    Zeybekler    Zeytinyağı    Fabrikası'na    hareket edildi.    Fabrikada    sembolik    sıkım    gerçekleştirildi.    Sıkımı    yapılan zeytinyağı   küçük   şişelerle   misafirlere   hediye   edildi.   Saat   15.00'de Atapark'ta    'köy    sofraları'    yarışması    yapıldı.    Hazırlanan    yemekler Aregala         Gastronomi         Federasyonu         üyeleri         tarafından değerlendirilerek     puanlama     yapıldı.     Yarışmanın     ardından     tüm katılımcılara    "Katılım    Belgesi"    verildi.    Yabancı    şeflerin    yaptıkları değerlendirmeler     sonucu     yarışan     sofralar,     halka     tadım     için sunuldu.    Ayrıca    yine    aynı    alanda    ülke    mutfaklarının    tanıtımı    ve zeytinyağlı yemek gösterileri yapıldı.
Milas Zeytin Hasat Şenliği Hürriyet, AA / Mutlu Hazer 29.11.2014 - Muğla'nın Milas ilçesinde düzenlenen şenlik, kortejle başladı MUĞLA (AA) - 1. Milas Zeytin Hasat Şenliği kortejle başladı. Belediye      Meydanı'ndan      Atapark'a      düzenlenen      kortejin ardından, halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler sundu. Muğla   Valisi   Amir   Çiçek,   şenlikte   yaptığı   konuşmada,   organik zeytin    ve    zeytinyağını    geniş    alana    yaymanın,    hasattan    sofraya zeytinyağını    en    iyi    şekilde    ortaya    çıkarmanın    önemli    olduğunu söyledi. Çiçek,    "Milas'ta    turizm,    tarih    ve    tarımı    hedefledik.    2023'te olguların     en     iyi     yerde     olması     için     çalışma     başlattık.     Tüm çiftçilerimize zeytin hasatlarının hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Gıda,   Tarım   ve   Hayvancılık   Bakanlığı   Bitkisel   Üretim   Genel   Müdürü Mevlüt    Gümüş    de    ürünlerin    pazarlanmasına    dönük    desteklerin artarak devam ettiğini kaydetti. 1998-2013   yıllarında   çiftçilere   260   milyon   lira   zeytinyağı   primi verildiğini   anlatan   Gümüş,   "Bu   rakam   Muğla'da   2013'te   5,8   milyon, Milas'ta da 5,1 milyon lira olarak ödendi" diye konuştu. Milas    Kaymakamı    Fuat    Gürel    de    ilçede    8,5    milyon    zeytin    ağacı bulunduğunu,   bunların   ülke   toplamının   yüzde   8'ini   oluşturduğunu vurguladı. Zeytin    ağaçlarının    genellikle    dağlık    ve    engebeli    arazilerde bulunması      nedeniyle      kimyasal      ilaç      kullanımının      yüzde      1 dolaylarında   olduğuna   değinen   Gürel,   sezonunda   yıllık   95   bin   ton zeytin ve 18 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldığına dikkati çekti. Gürel,    Milas'ın    zeytin    üretimiyle    ülke    ekonomisine    önemli katkı sağladığını dile getirdi. - "Marka değer oluşturmamız gerekiyor" Muğla     Büyükşehir     Belediye     Başkanı     Osman     Gürün     de zeytinyağı   üretiminin   maliyetli   olduğunu   ancak   hak   ettiği   ücretlerle satılamadığını söyledi. Milas'ın    zeytin    ve    zeytinyağına    sahip    çıktığını    ifade    eden Gürün, zeytin için marka değer oluşturmak gerektiğini anlattı. CHP    Muğla    Milletvekili    Nurettin    Demir    de    zeytinin    aynı zamanda   barışın   simgesi   olduğunu   hatırlattı.   Türkiye'nin   dünyada ön     sıralarda     olması     için     100     milyon     zeytin     ağacına     ihtiyaç duyduğunu    belirten    Demir,    "Dolayısıyla    'Dağ    taş    zeytin    oldu' diyerek    zeytini    kesmeye    ne    hakkımız    var?    İnsanlığa    barış,    sağlık getiren   bu   kıymetli   ağacımıza   her   zaman   sahip   çıkmalıyız,   tanıtımını yapmalıyız" ifadesini kullandı. Konuşmaların    ardından,    şenliğin    açılış    kurdelesi    kesilerek, sembolik zeytin hasadı yapıldı
Diğer sayfalar için tıklayınız Diğer sayfalar için tıklayınız