GSM: 0.542.535 51 71   |   e-Posta:                     
© Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ / Milas - 2017
www.milas.org.tr  

KONUK YAZARLAR - 2

Milas zeytinyağı atakta...

 

DOĞRU zeytinyağının üretilmesi için doğru hasat zamanı en önemli noktadır.

Bugünlerde   

yağlık   

zeytinde   

hasat   

mevsiminin   

en   

güzel   

zamanındayız.   

Bu

zamanda  

yağ  

verimi  

ekonomik  

olarak  

tatminkâr  

sayılıyor.  

Şimdi  

sıkılan  

zeytin  

tanesinin

doğadan  

alıp  

gizlediği  

bütün  

lezzet  

ve  

kokuları  

yağında  

yakalayabilirsiniz.  

Mut  

(Mersin)

ve Ayvalık’tan (Balıkesir) sonra Milas da Hasat Şenliği ile kendisini göstermeye başladı.

Dünkü    

şenlik    

ikinciydi.    

Milas    

Kaymakamı    

Fuat    

Gürel,    

Belediye    

Başkanı

Muhammet   

Tokat   

ve   

Ticaret   

ve   

Sanayi   

Odası   

Başkanı   

Reşit   

Özer’in   

öncülüğünde

gerçekleştirilen   

şenlik,   

kentte   

bayram   

havası   

yarattı.   

Belediyenin   

kent   

merkezinde

kurduğu  

stantlar  

ilgi  

ile  

gezildi.  

Yakın  

zamana  

kadar  

birkaç  

markası  

olan  

Milas’ta  

marka

sayısı   

16’ya   

yükselirken,   

fabrika   

sayısının   

80’e   

yükselmesi   

dikkat   

çekiyor.   

Zeytin

Deryası’nın  

dolgu  

zeytinleriyle  

damakları  

yeni  

lezzetlerle  

buluşturması  

yörede  

sofralık

zeytinin   

de   

olabileceğini   

gösterdi.Tarihi   

kentin   

önderleri   

halk   

ve   

öğrenci   

eşliğinde

Milas’ın   

arnavutkaldırımlarından   

zeytinin   

dostluk   

ve   

barış   

mesajlarını   

haykırarak

yürüdüler.Milas,  

Türkiye  

zeytinyağının  

yaklaşık  

yüzde  

10’unu  

üreten  

güçlü  

bir  

bölge

olarak   

ortaya   

çıkıyor.   

Yeni   

dikimlerle   

birlikte   

10   

milyon   

ağaç   

varlığı   

ile   

tam   

atak

yapmaya hazırlanıyor.

‘DUYUSAL ANALİZ’

  

Esas  

mesleği  

eczacılık  

olan  

Atilla  

Totoş  

Zeytin  

Dostu  

Derneği  

Genel  

Sekreteri  

ve

aynı  

zamanda  

tadım  

uzmanı...  

Aynı  

zamanda  

‘duyusal  

analizi’  

kullanarak  

uluslararası

yarışmalar    

için    

yağlar    

hazırlıyor.    

Zeytinyağı    

imalatı    

sırasında    

yapılan    

hatalar

zeytinyağında   

kusur   

ortaya   

çıkarabiliyor;   

iyi   

bir   

tadım   

uzmanı   

bunu   

hissederek

fabrikanın  

imalatını  

‘mükemmelleştirebilir’.  

Bunun  

için  

iyi  

bir  

burun  

ve  

damağa  

ihtiyaç

var.

MEMECİK ZEYTİNİ

  

Özellikle,  

Muğla’nın  

ünlü  

zeytin  

çeşidi  

Memecik  

(Tekir)  

zeytini  

üzerinde  

çalışıyor.

Dünyanın  

her  

yerinde  

katıldığı  

yarışmalardan  

altın  

madalyalar  

getiriyor  

Totoş...  

“Bu  

yıl

Türkiye,  

ABD  

ve  

İtalya’daki  

yarışmalardan  

altın  

madalya,  

Japonya’dan  

gümüş  

madalya

aldık...   

Eskiden   

bu   

yöre   

rafinasyonluk   

kusurlu   

yağ   

üreten   

bölge   

olarak   

bilinirken,

uluslararası  

yarışmalarda  

aldığımız  

ödüllerle  

bölgenin  

Toskana’ya  

rakip  

olabileceğini

gösterdik”   

diyor.   

Yani   

iddia   

büyük   

boyutta;   

bu   

biraz   

da   

meydan   

okuma!...Milas

yöresinde   

üretilen   

zeytinyağları   

uluslararası   

yarışmalardan   

Türkiye’ye   

en   

yüksek

puanları  

getiren  

ürünler  

başlayınca  

Ayvalık  

gibi  

tanınmış  

bir  

bölge  

olma  

beklentisine

girilmiş...

 

Günün sözü

 

-“Türkiye’de  

para  

kazanma  

hırsı  

ile  

ters  

düşen  

en  

önemli  

ulusal  

miras,  

kentlerin

500  

yıl  

içinde  

birikerek  

kültürel  

varlığını  

kanıtladığı  

mimari  

ve  

onların  

oluşturduğu  

kent

dokusu,  

kent  

içi  

ve  

dışı  

siluetlerdi.  

1970’den  

başlayarak  

bu  

mirası  

yok  

ettik.”Doğan

KUBAN

 

İki adam, bir kader

 

MEMECİK  

bölgesinin  

önder  

üreticisi  

Ali  

Osman  

Menteşe,  

2006  

yılından  

bugüne

kadar   

dünyanın   

en   

önemli   

yarışmalarından   

Milas’a   

ödüller   

getirmesi   

ile   

bölgenin

kaderini  

değiştiren  

adam  

olarak  

biliniyordu.  

İki  

yıl  

önce  

Fuat  

Gürel,  

Milas’a  

atanınca  

“Bu

dağlardaki   

ağaçlar   

iğde   

ağacına   

benziyor   

ama   

esasında   

nedir   

bunlar”   

diye   

sorar...   

 

“Zeytin   

ağacı”   

denildiğinde   

“Bu   

kadar   

ağacın   

olduğu   

Milas’ın   

adını   

hiç   

zeytin   

ve

zeytinyağı  

ile  

duymadım,  

neden”  

diye  

sorar.  

Ve  

Milas’ın  

kaderini  

değiştiren  

ikinci  

adam

olur.  

Ticaret  

ve  

Sanayi  

Odası  

Başkanı  

Reşit  

Özer,  

heyecanla  

üçüncü  

kişi  

olarak  

ekibe

dahil  

olur.  

Belediye  

Başkanı  

Muhammet  

Tokat,  

büyük  

bir  

heyecanla  

belediyenin  

bütün

imkânlarını  

seferber  

eder.  

Bu  

dört  

kişi,  

Milas’ın  

kaderini  

yeniden  

yazar,  

ilçeyi  

önce

Türkiye’ye  

sonra  

bütün  

dünyaya  

tanıtacak  

hamlelere  

başlarlar.İşte  

‘tarih  

ve  

doğanın

buluştuğu  

uygarlık  

kenti  

Milas’a  

zeytin,  

zeytinyağı,  

bal  

ve  

dünyaca  

ünlü  

Milas  

halısı

yepyeni zenginlikler katıyor.

 

Sağlık iksiri

 

“İYİ   

zeytinyağı   

nedir?”   

diye   

bir   

başka   

tadım   

uzmanı   

Feridun   

Kaykı’ya   

sorduk.

“İlaçtır...  

İyi  

bir  

zeytinyağı  

önce  

burnumuzu  

ikna  

etmelidir.  

Doğadaki  

hoş  

ve  

taze  

bitki

kokularını hissettirmelidir. Sağlık iksiridir.”

Yalçın BAYER (1)

(Hürriyet - 22 Kasım 2015)

Dilara PEKEL

Yalçın BAYER - (2)

Celal BAŞLANGIÇ

Osman BERBEROĞLU

DİĞER YAZARLAR

Yonca TOKBAŞ - (1)

Yonca TOKBAŞ - (2)

GSM: +90.542.535 51 71   |   e-Posta: nctmilas@gmail.com
© Nevzat Çağlar Tüfekçi / Milas - 2017

KONUK YAZARLAR - 2

Milas zeytinyağı atakta...

 

DOĞRU    

zeytinyağının    

üretilmesi    

için    

doğru    

hasat

zamanı en önemli noktadır.

Bugünlerde  

yağlık  

zeytinde  

hasat  

mevsiminin  

en  

güzel

zamanındayız.   

Bu   

zamanda   

yağ   

verimi   

ekonomik   

olarak

tatminkâr  

sayılıyor.  

Şimdi  

sıkılan  

zeytin  

tanesinin  

doğadan

alıp      

gizlediği      

bütün      

lezzet      

ve      

kokuları      

yağında

yakalayabilirsiniz.   

Mut   

(Mersin)   

ve   

Ayvalık’tan   

(Balıkesir)

sonra    

Milas    

da    

Hasat    

Şenliği    

ile    

kendisini    

göstermeye

başladı.

Dünkü  

şenlik  

ikinciydi.  

Milas  

Kaymakamı  

Fuat  

Gürel,

Belediye   

Başkanı   

Muhammet   

Tokat   

ve   

Ticaret   

ve   

Sanayi

Odası   

Başkanı   

Reşit   

Özer’in   

öncülüğünde   

gerçekleştirilen

şenlik,    

kentte    

bayram    

havası    

yarattı.    

Belediyenin    

kent

merkezinde  

kurduğu  

stantlar  

ilgi  

ile  

gezildi.  

Yakın  

zamana

kadar    

birkaç    

markası    

olan    

Milas’ta    

marka    

sayısı    

16’ya

yükselirken,  

fabrika  

sayısının  

80’e  

yükselmesi  

dikkat  

çekiyor.

Zeytin     

Deryası’nın     

dolgu     

zeytinleriyle     

damakları     

yeni

lezzetlerle     

buluşturması     

yörede     

sofralık     

zeytinin     

de

olabileceğini  

gösterdi.Tarihi  

kentin  

önderleri  

halk  

ve  

öğrenci

eşliğinde   

Milas’ın   

arnavutkaldırımlarından   

zeytinin   

dostluk

ve   

barış   

mesajlarını   

haykırarak   

yürüdüler.Milas,   

Türkiye

zeytinyağının  

yaklaşık  

yüzde  

10’unu  

üreten  

güçlü  

bir  

bölge

olarak  

ortaya  

çıkıyor.  

Yeni  

dikimlerle  

birlikte  

10  

milyon  

ağaç

varlığı ile tam atak yapmaya hazırlanıyor.

‘DUYUSAL ANALİZ’

  

Esas  

mesleği  

eczacılık  

olan  

Atilla  

Totoş  

Zeytin  

Dostu

Derneği  

Genel  

Sekreteri  

ve  

aynı  

zamanda  

tadım  

uzmanı...

Aynı    

zamanda    

‘duyusal    

analizi’    

kullanarak    

uluslararası

yarışmalar  

için  

yağlar  

hazırlıyor.  

Zeytinyağı  

imalatı  

sırasında

yapılan  

hatalar  

zeytinyağında  

kusur  

ortaya  

çıkarabiliyor;  

iyi

bir   

tadım   

uzmanı   

bunu   

hissederek   

fabrikanın   

imalatını

‘mükemmelleştirebilir’.  

Bunun  

için  

iyi  

bir  

burun  

ve  

damağa

ihtiyaç var.

MEMECİK ZEYTİNİ

  

Özellikle,  

Muğla’nın  

ünlü  

zeytin  

çeşidi  

Memecik  

(Tekir)

zeytini   

üzerinde   

çalışıyor.   

Dünyanın   

her   

yerinde   

katıldığı

yarışmalardan   

altın   

madalyalar   

getiriyor   

Totoş...   

“Bu   

yıl

Türkiye,   

ABD   

ve   

İtalya’daki   

yarışmalardan   

altın   

madalya,

Japonya’dan    

gümüş    

madalya    

aldık...    

Eskiden    

bu    

yöre

rafinasyonluk   

kusurlu   

yağ   

üreten   

bölge   

olarak   

bilinirken,

uluslararası     

yarışmalarda     

aldığımız     

ödüllerle     

bölgenin

Toskana’ya   

rakip   

olabileceğini   

gösterdik”   

diyor.   

Yani   

iddia

büyük    

boyutta;    

bu    

biraz    

da    

meydan    

okuma!...Milas

yöresinde   

üretilen   

zeytinyağları   

uluslararası   

yarışmalardan

Türkiye’ye   

en   

yüksek   

puanları   

getiren   

ürünler   

başlayınca

Ayvalık gibi tanınmış bir bölge olma beklentisine girilmiş...

 

Günün sözü

 

-“Türkiye’de   

para   

kazanma   

hırsı   

ile   

ters   

düşen   

en

önemli    

ulusal    

miras,    

kentlerin    

500    

yıl    

içinde    

birikerek

kültürel  

varlığını  

kanıtladığı  

mimari  

ve  

onların  

oluşturduğu

kent  

dokusu,  

kent  

içi  

ve  

dışı  

siluetlerdi.  

1970’den  

başlayarak

bu mirası yok ettik.”Doğan KUBAN

 

İki adam, bir kader

 

MEMECİK     

bölgesinin     

önder     

üreticisi     

Ali     

Osman

Menteşe,  

2006  

yılından  

bugüne  

kadar  

dünyanın  

en  

önemli

yarışmalarından    

Milas’a    

ödüller    

getirmesi    

ile    

bölgenin

kaderini  

değiştiren  

adam  

olarak  

biliniyordu.  

İki  

yıl  

önce  

Fuat

Gürel,  

Milas’a  

atanınca  

“Bu  

dağlardaki  

ağaçlar  

iğde  

ağacına

benziyor  

ama  

esasında  

nedir  

bunlar”  

diye  

sorar...  

  

“Zeytin

ağacı”  

denildiğinde  

“Bu  

kadar  

ağacın  

olduğu  

Milas’ın  

adını

hiç  

zeytin  

ve  

zeytinyağı  

ile  

duymadım,  

neden”  

diye  

sorar.  

Ve

Milas’ın   

kaderini   

değiştiren   

ikinci   

adam   

olur.   

Ticaret   

ve

Sanayi   

Odası   

Başkanı   

Reşit   

Özer,   

heyecanla   

üçüncü   

kişi

olarak  

ekibe  

dahil  

olur.  

Belediye  

Başkanı  

Muhammet  

Tokat,

büyük  

bir  

heyecanla  

belediyenin  

bütün  

imkânlarını  

seferber

eder.  

Bu  

dört  

kişi,  

Milas’ın  

kaderini  

yeniden  

yazar,  

ilçeyi  

önce

Türkiye’ye    

sonra    

bütün    

dünyaya    

tanıtacak    

hamlelere

başlarlar.İşte   

‘tarih   

ve   

doğanın   

buluştuğu   

uygarlık   

kenti

Milas’a  

zeytin,  

zeytinyağı,  

bal  

ve  

dünyaca  

ünlü  

Milas  

halısı

yepyeni zenginlikler katıyor.

 

Sağlık iksiri

 

“İYİ   

zeytinyağı   

nedir?”   

diye   

bir   

başka   

tadım   

uzmanı

Feridun   

Kaykı’ya   

sorduk.   

“İlaçtır...   

İyi   

bir   

zeytinyağı   

önce

burnumuzu   

ikna   

etmelidir.   

Doğadaki   

hoş   

ve   

taze   

bitki

kokularını hissettirmelidir. Sağlık iksiridir.”

Yalçın BAYER (1)

(Hürriyet - 22 Kasım 2015)

Yalçın BAYER - (2)

DİĞER YAZARLAR

Celal BAŞLANGIÇ

Osman BERBEROĞLU

Dilara PEKEL

Yonca TOKBAŞ - (1)

Yonca TOKBAŞ - (2)

www.milas.org.tr