GSM: 0.542.535 51 71   |   e-Posta:                     
© Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ / Milas - 2017
www.milas.org.tr  

KONUK YAZARLAR - 3

Milas’taki Zeytin Hasadında neler oldu

 

MUĞLA’nın  

Milas  

ilçesinde  

Memecik  

zeytininden  

üretilen  

zeytinyağı  

son  

yıllarda

yeni araştırmalar ile ismi öne çıkan bir ürün oldu.

Okurumuz Şeyma Gümüş Işık Şenköy’deki hasar şenliğini yazdı:

Milas’ta    

ikinci    

gün,    

ilk    

günün    

heyecanı    

henüz    

yürekte.    

Çocukların    

şiir,

kompozisyon,    

resim    

yarışmalarının    

sevinç    

çığlıklarıyla    

doğuyor    

güneş,    

binlerce

kilometrekarelik zeytinliklere.

Şenköy’e    

gidiliyor    

konvoy    

halinde,    

hasat    

yapılacak,    

taze    

Memecik    

(Tekir)

zeytinyağı  

tadılacak.  

EUROMASS  

bizi  

selamlar  

Selimiye’den  

geçerken.  

Açık  

denizdeki

balık  

çiftliklerinden  

çipuralar,  

tempo  

tutar  

berekete  

doğru  

gidişimize.  

Saat  

on  

civarı

tepelerdeki Şenköy’e vardığımızda iri taneleriyle karşılar bizi memecik zeytini.

Aklıma  

birden  

akşam  

yemeğindeki  

hoş  

sohbeti  

ile  

Muğla  

Büyükşehir  

Belediye

Başkanı  

Osman  

Gürün  

ve  

tadım  

uzmanı  

Nurdan  

Kaykı  

geldi.  

Tadımın  

nasıl  

yapılacağını

zevk  

ve  

keyifle  

anlatan  

bir  

hanımefendi.  

Zeytinin  

efendisi  

zeytinyağının  

damağımızdaki

şahane ve çarpıcı lezzetini bu taneler mi saklıyormuş dedim.

Hasat  

bitiminde  

Doç.  

Dr.  

Mehmet  

Günlük’ün  

sıkım  

tesislerine  

gittik.  

Nefis  

bir

çökelek  

peyniri,  

üzerinde  

çörek  

otu  

ve  

memecik  

zeytinyağının  

şifalı  

lezzeti  

kahvaltıyı

ziyafete  

döndürmüştü.  

Milas’a  

has  

otlarla  

yapılan  

börekse  

herkes  

tarafından  

beğeniyle

yenildi.

Bereket   

dileyerek,   

başta   

Muğla   

Sıtkı   

Koçman   

Üniversitesi   

Rektörü   

Prof.   

Dr.

Mansur  

Harmandar  

olmak  

üzere  

herkes  

birer  

kase  

zeytini  

sıkım  

makinasının  

zeytin

havuzuna   

boşalttık.   

Çıkan   

zeytinyağını   

tattık.   

Meğer   

ne   

kadar   

lezzetliymiş.   

Soğuk

sistemle Zeytinyağını üretiyor Günlük ailesi...

 

SINIR TANIMAYAN ŞEFLER

 

Sınır  

tanımayan  

şeflerin  

olağanüstü  

lezzetleri  

ortaya  

çıkarttığı  

organizasyon  

ve

şef   

Ahmet   

Çetin   

ve   

Zeytindostu   

derneği   

il   

temsilcisi   

Feridun   

Kaykı   

ile   

daha   

da

renklendi.

Şeflere   

meydan   

okuyan   

14   

köyden   

gelmiş   

maharetli   

köy   

(mahalle   

olmuş)

kadınının lezzetli ev yemekleri şeflerde ve bizde hayranlık uyandırdı.

Muğla   

konumundan   

dolayı   

hem   

Akdenizli   

hem   

de   

Egeli   

rüzgarları   

ağırlar

tepelerinde...   

Akdeniz   

ve   

Ege’nin   

oksijen   

dolu   

esintileriyle   

okşanan   

zeytin   

ağaçları

Şenköy’ün  

tepelerinde  

görülmeye  

değerdir.  

Şeyh  

Bedrettin  

Türbesi  

(15  

yy’da  

Sultan

Beyazıt’ın  

damadı)  

etrafına  

dizilmiş  

asırlık  

çınarlara  

rakip  

asırlık  

zeytin  

ağaçları  

bizi  

en

güzel meyveleri ile selamladı.

İstanköy’den    

(Kos)    

Yaşar    

ve    

Kadri    

Memiş,    

babasından    

kalan    

‘Arap’    

adlı

lokantalarında davet ettiler şenliğe katılanları...

 

ZEYTİNLE DANS

 

Bu  

arada  

bölgenin  

zeytin  

üreticisi  

ve  

satıcısı  

Derya  

Günaltay’ın  

zeytinle  

nasıl  

dans

ettiğini gösteren çeşitleri şenliklerin izleyicileri tarafından takdir topladı.

 

HASAT PANELİ

 

MİLAS  

2.  

Zeytin  

Hasat  

Şenliği  

kapsamında,  

‘Organik  

Zeytin  

–  

Zeytinyağı  

Üretimi

ve  

Pazarlama  

Stratejileri’  

konulu  

panel  

düzenlenildi.  

Panelistler  

Yrd.  

Doç.  

Dr.  

Figen

Çukur  

(MMYO  

öğretim  

üyesi/Muğla  

Sıtkı  

Koçman  

Üniversitesi  

Zeytincilik  

Uygulama  

ve

Araştırma  

Merkezi  

Müdürü)  

Prof.  

Dr.  

Uygun  

Aksoy  

(Ege  

Üni.  

Tarım  

Ekonomisi  

Bölümü,

Ekolojik  

Tarım  

Organizasyonu  

Derneği  

Onursal  

başkanı),  

Doç.  

Dr.  

Sabri  

Erdil  

(Marmara

Üni.   

İktisadi   

ve   

İdari   

Bilimler   

Fak.),   

Moderatör   

Yrd.   

Doç.   

Mehmet   

Günlük   

(MMYO

öğretim üyesi)

Milas’ta  

zeytinliklerine  

“organik”  

belgesi  

almaya  

hak  

kazanan  

üreticilere  

yönelik

konuların  

ele  

alındığı  

ve  

Muğla  

Sıtkı  

Koçman  

Üniversitesi  

Öğretim  

Üyesi  

Yrd.  

Doç.  

Dr.

Mehmet Günlük’ün moderatörlüğünü yaptığı

Panelde  

Muğla  

Tarım,  

Gıda  

ve  

Hayvancılık  

İl  

Müdürlüğünden  

Ziraat  

Müh.Sema

Köseoğlu,  

Muğla  

Tarım,  

Gıda  

ve  

Hayvancılık  

İl  

Müdürlüğü  

tarafından  

Muğla  

İli  

ve  

Milas

İlçesinde organik tarım ile ilgili olarak yürütülmekte olan projeler hakkında;

Ege  

Ziraat  

Fakültesinden  

Prof.  

Dr.  

Uygun  

Aksoy;  

organik  

tarım,  

organik  

ürün

kavramları  

hakkında  

Muğla  

S.Ç.  

Üniversitesi’nden  

Zeytincilik  

Araştırma  

ve  

Uygulama

Merkezi  

Müdürü  

Yrd.  

Doç.  

Dr.  

Figen  

Çukur;  

organik  

zeytin  

ve  

zeytinyağı  

pazarlaması

hakkında...   

Marmara   

İşletme   

Fakültesinden   

Doç.   

Dr.   

T.   

Sabri   

Erdilise   

markalaşma

süreci  

ve  

Milas’taki  

organik  

zeytin  

ve  

zeytinyağı  

üreticilerinin  

markalaşma  

sürecinde

uygulamaları ve dikkat etmeleri gereken konular ile ilgili bilgi paylaşmışlardır.

 

MİLAS’TAKİ İŞLETMELER

 

Milas’ta 40’a yakın zeytinyağı markası bulunuyor.

Arapyurdu-Akarca  

Çiftliği,  

Bafa-Cem  

Çelik,  

Baydal-Levent  

Baydal,  

Çekişte-Uğur

Özen,   

Çıngıloğlu-Mehmet   

Çıngıl,   

Dalından-Levent   

Baydal,   

Drupa-Zeybekler   

Ltd.,   

Dr.

Hüseyin-Sayım  

Tarım  

Ür.  

Ltd.,  

Erken  

Hasat-Akarca  

Çiftliği,  

Gazal  

Kuyu-Akarca  

Çiftliği,

Gümüşkesen-Recai    

Gümüşkesen,    

Kairos-Zeynep/Cem    

Çelikoğlu(Zeytinevi-Şenköy),

Karadeveci-Önol  

Karadeveci,  

Koliva-Uğur  

Sivri,  

Küçükler-Ümit  

Küçük,  

Labranda-Levent

Baydal,    

Latmos-Ömer    

Soykan,    

Liram-Uğur    

Sivri,    

Mandalya-Hasan    

Felek,    

Milas-

Zeybekler  

Ltd.,  

Mengeç-Akarca  

Çiftliği,  

Menteşe  

Som-Osman  

Menteşe,  

Oil  

City  

Milas-

Zeybekler   

Ltd.,   

Potomya-Uğur   

Sivri,   

Sanat-Akarca   

Çiftliği,   

Selene-Mehmet   

Özdemir,

TARİŞ,  

Uzunyuva-Uğur  

Özen,  

Yalın-Günlük  

Tarım  

Ür.  

Ltd.,  

Atadan-Günlük  

Tarım  

Ür.  

Ltd,

Euromos-Günlük   

Tarım   

Ür.   

Ltd.,   

Zavendik-Uğur   

Sivri,   

Serci-Mustafa   

Baş   

(Şenköy),

Zeytin Deryası-Derya Günaltay, Ailos-Şeref Karaca, Alvegari-Nevzat Çağlar Tüfekçi...

Bunların  

dışında  

Milas’a  

ait  

birçok  

zeytinyağı  

markasının,  

tescil  

edilmek  

üzere

TPE’ne başvuru yapıldığı tahmin ediliyor.

 

MİLASLI MUSEVİLER

 

Nevzat  

Çağlar  

Tüfekçi’nin  

araştırmalarına  

göre,  

geçmişte  

zeytinyağı  

işiyle  

uğraşan

Musevilerden tespit edebildiği isimler şöyle:

Musevilerden   

Milas’ta,   

zeytinyağı   

işiyle   

ilk   

uğraşan   

Yasef   

Levi’dir.   

Selimiye

beldesinde   

fabrikaları   

vardı.   

Bu   

fabrikayı   

daha   

sonra   

onların   

kahyalığını   

yapan

Mehmet  

Günlük  

aldı.  

Daha  

sonra  

bu  

işi  

oğlu  

Süleyman  

Günlük  

ve  

oğulları  

Mehmet  

ile

Fatih devam ettirdi.

Milas’ta  

uzun  

yıllar  

zeytinyağı  

ticareti  

ile  

uğraşan  

Marko  

Siyman’dır.  

Şimdi  

oğlu

Ersel  

Siyman,  

İzmir’de  

zeytinyağı  

komisyonculuğu  

yapmaktadır.  

Siyman,  

Pazar  

günkü

etkinlikleri izledi ve eski dostlarıyla hasret giderdi.

ZEYTİN AĞAÇLARININ %5’İ MİLAS’TA

 

MUĞLA Belediye Baykanı Osman Gürün şenlikleri izledi.

Milas’ın  

kent  

merkezinin  

nüfusu  

54.000,  

köy  

ve  

belde  

nüfusları  

ile  

birlikte  

genel

nüfus   

132.000’dir.   

Milas   

idari   

yapı   

olarak;   

5   

belde   

ve   

114   

köyden   

oluşmaktadır

((Büyükşehir  

olduktan  

sonra  

132  

Mahalle  

oldu).  

Beldeleri  

Ören,  

Güllük,  

Beçin,  

Selimiye

ve    

Bafa’dır.    

Beldelerinin    

nüfus    

toplamı    

17.606’dür.    

Milas’ın    

yüz    

ölçümü    

2167

kilometrekaredir.   

Milas   

ilçesinin;   

Didim-Akbük’den   

Bodrum-Güvercinliğe   

kadar   

ve

Gökova     

körfezinde     

olmak     

üzere     

toplam     

150     

km     

uzunluğunda     

kıyı     

şeridi

bulunmaktadır.

Ülke  

zeytinyağının  

%  

10’u  

Milas’tan  

karşılanır.  

Ağaç  

sayısı  

bakımından  

Türkiye

genelindeki 170 milyon zeytin ağacının %5’i Milas’tadır.

Milas’ta  

meyve  

veren  

zeytin  

ağacı  

sayısı  

8.500.000’dir.  

Milas’ta  

32  

eski  

sistem  

ve

60  

Continu  

olmak  

üzere  

toplam  

92  

zeytinyağı  

fabrikası  

bulunmaktadır.  

Var  

yılında  

19-

20  

bin  

ton  

zeytinyağı  

elde  

edilir.  

Milas’ta  

40’a  

yakın  

zeytinyağı  

markası  

bulunmaktadır.

Bu  

markalar  

yörenin  

tarihi  

özelliklerinden  

isimlerini  

almış,  

kimisi  

de  

“alvegari”  

gibi  

yerel

konuşma  

dilinde  

almıştır.  

Milas  

zeytinyağlarının  

coğrafi  

işaretlemesi  

için  

Milas  

Ticaret

ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, TPE’ye başvuru yaptıklarını bildirdi.

 

MİLAS ZEYTİNCİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ NOT!

 

Eskiden  

Milas’ın  

memecik  

türü  

zeytinlerinden  

elde  

edilen  

zeytinyağları,  

asidinin

yüksekliğinden   

dolayı   

rafinerilik-dökme   

zeytinyağı   

olarak   

değerlendirilir,   

sofralarda

tercih  

edilmezdi.  

Bunun  

nedeni;  

üreticilerin,  

zeytin  

hasat  

ve  

sıkım  

koşullarına  

uygun

davranmamasıydı.

Ne   

zaman   

Ali   

Osman   

Menteşe   

emekli   

olduktan   

sonra   

1998   

yılında   

baba

topraklarına  

dönüp,  

burada  

bilimsel  

yöntemlerle  

zeytin  

üretimine  

başlamasıyla,  

Milas

zeytin  

ve  

zeytinyağlarının  

yazgısı  

değişti.  

Menteşe,  

zeytin  

bakım-budama-gübreleme  

ve

zeytin  

hastalıklarına  

karşı  

yürüttüğü  

mücadele  

ile  

bölgede  

örnek  

çiftçi  

oldu…  

O’nun

açtığı  

yoldan  

diğer  

üreticilerin  

de  

ilerlemesiyle  

ve  

Milas  

zeytinyağında  

kalite  

artmaya

başladı.

Osman  

Menteşe,  

Aralık  

ayı  

içinde,  

zeytin  

alacalı  

haldeyken  

hasat  

yaparak,  

ilk

adımda  

zeytinyağının  

kaliteli  

elde  

edilmesini  

sağladı.  

Sonra,  

hasat  

yapılan  

zeytinlerin

plastik   

kasalarla   

fabrikaya   

taşınmasını   

ve   

24   

saat   

içinde   

de   

sıkıma   

girmesinin

gerekliliğini  

öğretti  

çevresine.  

Menteşe,  

soğuk  

sıkım  

yöntemini  

de  

bölgeye  

ilk  

getiren

kişi oldu.

Milas  

zeytinciliğini,  

‘Menteşe’den  

Önce  

ve  

Menteşe’den  

Sonra’  

diye  

ikiye  

ayırmak

yanlış  

olmaz.  

Menteşe’nin,  

‘Menteşe  

Som’  

markasıyla  

ürettiği  

zeytinyağı  

2009  

yılında

Belçika-Brüksel   

merkezli   

Kalite   

Değerlendirme   

Kurulu   

‘Monde   

Selection’dan   

gümüş

madalya aldı.

Aynı yıl İtalya Venedik’te yine gümüş madalya aldı.

2012     

yılında     

yine     

Belçika-Brüksel     

merkezli     

‘İnternational     

Taste&Quality

Instıtute(ITQI)’ tarafından altın madalya ile ödüllendirildi(Üstün Lezzet Ödülü).

2015   

yılında   

8.   

Akhisar   

Ulusal   

Naturel   

Sızma   

Zeytinyağı   

Yarışmasında   

altın

madalya  

ile  

ödüllendirildi.  

‘Menteşe  

Som’  

markası,  

tüm  

yarışmalarda  

hep  

en  

yüksek

puanı aldı.

Osman   

Menteşe’nin   

üretimi   

olan   

‘Menteşe   

Som’   

zeytinyağı,   

2007   

yılından

itibaren,  

Dünya’daki  

en  

iyi  

500  

sızma  

zeytinyağının  

değerlendirildiği  

İtalya  

merkezli

‘Flos Olei Dünya Sızma Zeytinyağları Katalogu’nda yer almaktadır.

Bölgemizden,    

Zeynep-Cem    

Çelikkol    

isimli    

üreticilerin    

markası    

olan    

‘Kairos

Zeytinevi’   

de,   

2014   

ve   

2015   

yıllarında   

Flos   

Olei   

katalogunda   

yer   

alma   

başarısını

gösterdi.

Milas’ta TPE’den tescilli 40’a yakın zeytinyağı markası bulunmaktadır.

Yalçın BAYER - (2)

(Hürriyet - 24 Kasım 2015)

Yalçın BAYER - (1)

Dilara PEKEL

Celal BAŞLANGIÇ

Osman BERBEROĞLU

DİĞER YAZARLAR

Yonca TOKBAŞ - (1)

Yonca TOKBAŞ - (2)

Prof. Dr. Adnan ERKUŞ - (1)

Kent

ve İnsan
GSM: +90.542.535 51 71   |   e-Posta: nctmilas@gmail.com
© Nevzat Çağlar Tüfekçi / Milas - 2017

KONUK YAZARLAR - 3

Milas’taki Zeytin Hasadında neler oldu

 

MUĞLA’nın    

Milas    

ilçesinde    

Memecik    

zeytininden

üretilen  

zeytinyağı  

son  

yıllarda  

yeni  

araştırmalar  

ile  

ismi  

öne

çıkan bir ürün oldu.

Okurumuz    

Şeyma    

Gümüş    

Işık    

Şenköy’deki    

hasar

şenliğini yazdı:

Milas’ta  

ikinci  

gün,  

ilk  

günün  

heyecanı  

henüz  

yürekte.

Çocukların   

şiir,   

kompozisyon,   

resim   

yarışmalarının   

sevinç

çığlıklarıyla     

doğuyor     

güneş,     

binlerce     

kilometrekarelik

zeytinliklere.

Şenköy’e   

gidiliyor   

konvoy   

halinde,   

hasat   

yapılacak,

taze  

Memecik  

(Tekir)  

zeytinyağı  

tadılacak.  

EUROMASS  

bizi

selamlar    

Selimiye’den    

geçerken.    

Açık    

denizdeki    

balık

çiftliklerinden    

çipuralar,    

tempo    

tutar    

berekete    

doğru

gidişimize.  

Saat  

on  

civarı  

tepelerdeki  

Şenköy’e  

vardığımızda

iri taneleriyle karşılar bizi memecik zeytini.

Aklıma   

birden   

akşam   

yemeğindeki   

hoş   

sohbeti   

ile

Muğla  

Büyükşehir  

Belediye  

Başkanı  

Osman  

Gürün  

ve  

tadım

uzmanı  

Nurdan  

Kaykı  

geldi.  

Tadımın  

nasıl  

yapılacağını  

zevk

ve    

keyifle    

anlatan    

bir    

hanımefendi.    

Zeytinin    

efendisi

zeytinyağının  

damağımızdaki  

şahane  

ve  

çarpıcı  

lezzetini  

bu

taneler mi saklıyormuş dedim.

Hasat   

bitiminde   

Doç.   

Dr.   

Mehmet   

Günlük’ün   

sıkım

tesislerine  

gittik.  

Nefis  

bir  

çökelek  

peyniri,  

üzerinde  

çörek

otu    

ve    

memecik    

zeytinyağının    

şifalı    

lezzeti    

kahvaltıyı

ziyafete  

döndürmüştü.  

Milas’a  

has  

otlarla  

yapılan  

börekse

herkes tarafından beğeniyle yenildi.

Bereket     

dileyerek,     

başta     

Muğla     

Sıtkı     

Koçman

Üniversitesi   

Rektörü   

Prof.   

Dr.   

Mansur   

Harmandar   

olmak

üzere   

herkes   

birer   

kase   

zeytini   

sıkım   

makinasının   

zeytin

havuzuna   

boşalttık.   

Çıkan   

zeytinyağını   

tattık.   

Meğer   

ne

kadar   

lezzetliymiş.   

Soğuk   

sistemle   

Zeytinyağını   

üretiyor

Günlük ailesi...

 

SINIR TANIMAYAN ŞEFLER

 

Sınır  

tanımayan  

şeflerin  

olağanüstü  

lezzetleri  

ortaya

çıkarttığı  

organizasyon  

ve  

şef  

Ahmet  

Çetin  

ve  

Zeytindostu

derneği il temsilcisi Feridun Kaykı ile daha da renklendi.

Şeflere  

meydan  

okuyan  

14  

köyden  

gelmiş  

maharetli

köy  

(mahalle  

olmuş)  

kadınının  

lezzetli  

ev  

yemekleri  

şeflerde

ve bizde hayranlık uyandırdı.

Muğla   

konumundan   

dolayı   

hem   

Akdenizli   

hem   

de

Egeli   

rüzgarları   

ağırlar   

tepelerinde...   

Akdeniz   

ve   

Ege’nin

oksijen  

dolu  

esintileriyle  

okşanan  

zeytin  

ağaçları  

Şenköy’ün

tepelerinde  

görülmeye  

değerdir.  

Şeyh  

Bedrettin  

Türbesi  

(15

yy’da   

Sultan   

Beyazıt’ın   

damadı)   

etrafına   

dizilmiş   

asırlık

çınarlara  

rakip  

asırlık  

zeytin  

ağaçları  

bizi  

en  

güzel  

meyveleri

ile selamladı.

İstanköy’den  

(Kos)  

Yaşar  

ve  

Kadri  

Memiş,  

babasından

kalan    

‘Arap’    

adlı    

lokantalarında    

davet    

ettiler    

şenliğe

katılanları...

 

ZEYTİNLE DANS

 

Bu   

arada   

bölgenin   

zeytin   

üreticisi   

ve   

satıcısı   

Derya

Günaltay’ın   

zeytinle   

nasıl   

dans   

ettiğini   

gösteren   

çeşitleri

şenliklerin izleyicileri tarafından takdir topladı.

 

HASAT PANELİ

 

MİLAS  

2.  

Zeytin  

Hasat  

Şenliği  

kapsamında,  

‘Organik

Zeytin  

–  

Zeytinyağı  

Üretimi  

ve  

Pazarlama  

Stratejileri’  

konulu

panel   

düzenlenildi.   

Panelistler   

Yrd.   

Doç.   

Dr.   

Figen   

Çukur

(MMYO   

öğretim   

üyesi/Muğla   

Sıtkı   

Koçman   

Üniversitesi

Zeytincilik  

Uygulama  

ve  

Araştırma  

Merkezi  

Müdürü)  

Prof.

Dr.    

Uygun    

Aksoy    

(Ege    

Üni.    

Tarım    

Ekonomisi    

Bölümü,

Ekolojik   

Tarım   

Organizasyonu   

Derneği   

Onursal   

başkanı),

Doç.  

Dr.  

Sabri  

Erdil  

(Marmara  

Üni.  

İktisadi  

ve  

İdari  

Bilimler

Fak.),  

Moderatör  

Yrd.  

Doç.  

Mehmet  

Günlük  

(MMYO  

öğretim

üyesi)

Milas’ta   

zeytinliklerine   

“organik”   

belgesi   

almaya   

hak

kazanan  

üreticilere  

yönelik  

konuların  

ele  

alındığı  

ve  

Muğla

Sıtkı   

Koçman   

Üniversitesi   

Öğretim   

Üyesi   

Yrd.   

Doç.   

Dr.

Mehmet Günlük’ün moderatörlüğünü yaptığı

Panelde     

Muğla     

Tarım,     

Gıda     

ve     

Hayvancılık     

İl

Müdürlüğünden  

Ziraat  

Müh.Sema  

Köseoğlu,  

Muğla  

Tarım,

Gıda  

ve  

Hayvancılık  

İl  

Müdürlüğü  

tarafından  

Muğla  

İli  

ve

Milas  

İlçesinde  

organik  

tarım  

ile  

ilgili  

olarak  

yürütülmekte

olan projeler hakkında;

Ege   

Ziraat   

Fakültesinden   

Prof.   

Dr.   

Uygun   

Aksoy;

organik  

tarım,  

organik  

ürün  

kavramları  

hakkında  

Muğla  

S.Ç.

Üniversitesi’nden     

Zeytincilik     

Araştırma     

ve     

Uygulama

Merkezi  

Müdürü  

Yrd.  

Doç.  

Dr.  

Figen  

Çukur;  

organik  

zeytin

ve   

zeytinyağı   

pazarlaması   

hakkında...   

Marmara   

İşletme

Fakültesinden  

Doç.  

Dr.  

T.  

Sabri  

Erdilise  

markalaşma  

süreci

ve   

Milas’taki   

organik   

zeytin   

ve   

zeytinyağı   

üreticilerinin

markalaşma   

sürecinde   

uygulamaları   

ve   

dikkat   

etmeleri

gereken konular ile ilgili bilgi paylaşmışlardır.

 

MİLAS’TAKİ İŞLETMELER

 

Milas’ta 40’a yakın zeytinyağı markası bulunuyor.

Arapyurdu-Akarca   

Çiftliği,   

Bafa-Cem   

Çelik,   

Baydal-

Levent    

Baydal,    

Çekişte-Uğur    

Özen,    

Çıngıloğlu-Mehmet

Çıngıl,   

Dalından-Levent   

Baydal,   

Drupa-Zeybekler   

Ltd.,   

Dr.

Hüseyin-Sayım  

Tarım  

Ür.  

Ltd.,  

Erken  

Hasat-Akarca  

Çiftliği,

Gazal  

Kuyu-Akarca  

Çiftliği,  

Gümüşkesen-Recai  

Gümüşkesen,

Kairos-Zeynep/Cem                       

Çelikoğlu(Zeytinevi-Şenköy),

Karadeveci-Önol   

Karadeveci,   

Koliva-Uğur   

Sivri,   

Küçükler-

Ümit     

Küçük,     

Labranda-Levent     

Baydal,     

Latmos-Ömer

Soykan,   

Liram-Uğur   

Sivri,   

Mandalya-Hasan   

Felek,   

Milas-

Zeybekler    

Ltd.,    

Mengeç-Akarca    

Çiftliği,    

Menteşe    

Som-

Osman   

Menteşe,   

Oil   

City   

Milas-Zeybekler   

Ltd.,   

Potomya-

Uğur  

Sivri,  

Sanat-Akarca  

Çiftliği,  

Selene-Mehmet  

Özdemir,

TARİŞ,   

Uzunyuva-Uğur   

Özen,   

Yalın-Günlük   

Tarım   

Ür.   

Ltd.,

Atadan-Günlük   

Tarım   

Ür.   

Ltd,   

Euromos-Günlük   

Tarım   

Ür.

Ltd.,  

Zavendik-Uğur  

Sivri,  

Serci-Mustafa  

Baş  

(Şenköy),  

Zeytin

Deryası-Derya  

Günaltay,  

Ailos-Şeref  

Karaca,  

Alvegari-Nevzat

Çağlar Tüfekçi...

Bunların     

dışında     

Milas’a     

ait     

birçok     

zeytinyağı

markasının,  

tescil  

edilmek  

üzere  

TPE’ne  

başvuru  

yapıldığı

tahmin ediliyor.

 

MİLASLI MUSEVİLER

 

Nevzat     

Çağlar     

Tüfekçi’nin     

araştırmalarına     

göre,

geçmişte    

zeytinyağı    

işiyle    

uğraşan    

Musevilerden    

tespit

edebildiği isimler şöyle:

Musevilerden   

Milas’ta,   

zeytinyağı   

işiyle   

ilk   

uğraşan

Yasef   

Levi’dir.   

Selimiye   

beldesinde   

fabrikaları   

vardı.   

Bu

fabrikayı   

daha   

sonra   

onların   

kahyalığını   

yapan   

Mehmet

Günlük  

aldı.  

Daha  

sonra  

bu  

işi  

oğlu  

Süleyman  

Günlük  

ve

oğulları Mehmet ile Fatih devam ettirdi.

Milas’ta   

uzun   

yıllar   

zeytinyağı   

ticareti   

ile   

uğraşan

Marko    

Siyman’dır.    

Şimdi    

oğlu    

Ersel    

Siyman,    

İzmir’de

zeytinyağı    

komisyonculuğu    

yapmaktadır.    

Siyman,    

Pazar

günkü etkinlikleri izledi ve eski dostlarıyla hasret giderdi.

ZEYTİN AĞAÇLARININ %5’İ MİLAS’TA

 

MUĞLA   

Belediye   

Baykanı   

Osman   

Gürün   

şenlikleri

izledi.

Milas’ın  

kent  

merkezinin  

nüfusu  

54.000,  

köy  

ve  

belde

nüfusları  

ile  

birlikte  

genel  

nüfus  

132.000’dir.  

Milas  

idari  

yapı

olarak;  

5  

belde  

ve  

114  

köyden  

oluşmaktadır  

((Büyükşehir

olduktan  

sonra  

132  

Mahalle  

oldu).  

Beldeleri  

Ören,  

Güllük,

Beçin,   

Selimiye   

ve   

Bafa’dır.   

Beldelerinin   

nüfus   

toplamı

17.606’dür.   

Milas’ın   

yüz   

ölçümü   

2167   

kilometrekaredir.

Milas     

ilçesinin;     

Didim-Akbük’den     

Bodrum-Güvercinliğe

kadar  

ve  

Gökova  

körfezinde  

olmak  

üzere  

toplam  

150  

km

uzunluğunda kıyı şeridi bulunmaktadır.

Ülke   

zeytinyağının   

%   

10’u   

Milas’tan   

karşılanır.   

Ağaç

sayısı   

bakımından   

Türkiye   

genelindeki   

170   

milyon   

zeytin

ağacının %5’i Milas’tadır.

Milas’ta  

meyve  

veren  

zeytin  

ağacı  

sayısı  

8.500.000’dir.

Milas’ta  

32  

eski  

sistem  

ve  

60  

Continu  

olmak  

üzere  

toplam

92  

zeytinyağı  

fabrikası  

bulunmaktadır.  

Var  

yılında  

19-20  

bin

ton   

zeytinyağı   

elde   

edilir.   

Milas’ta   

40’a   

yakın   

zeytinyağı

markası     

bulunmaktadır.     

Bu     

markalar     

yörenin     

tarihi

özelliklerinden  

isimlerini  

almış,  

kimisi  

de  

“alvegari”  

gibi  

yerel

konuşma   

dilinde   

almıştır.   

Milas   

zeytinyağlarının   

coğrafi

işaretlemesi  

için  

Milas  

Ticaret  

ve  

Sanayi  

Odası  

Başkanı  

Reşit

Özer, TPE’ye başvuru yaptıklarını bildirdi.

 

MİLAS ZEYTİNCİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ NOT!

 

Eskiden   

Milas’ın   

memecik   

türü   

zeytinlerinden   

elde

edilen      

zeytinyağları,      

asidinin      

yüksekliğinden      

dolayı

rafinerilik-dökme        

zeytinyağı        

olarak        

değerlendirilir,

sofralarda   

tercih   

edilmezdi.   

Bunun   

nedeni;   

üreticilerin,

zeytin hasat ve sıkım koşullarına uygun davranmamasıydı.

Ne  

zaman  

Ali  

Osman  

Menteşe  

emekli  

olduktan  

sonra

1998   

yılında   

baba   

topraklarına   

dönüp,   

burada   

bilimsel

yöntemlerle  

zeytin  

üretimine  

başlamasıyla,  

Milas  

zeytin  

ve

zeytinyağlarının   

yazgısı   

değişti.   

Menteşe,   

zeytin   

bakım-

budama-gübreleme  

ve  

zeytin  

hastalıklarına  

karşı  

yürüttüğü

mücadele  

ile  

bölgede  

örnek  

çiftçi  

oldu…  

O’nun  

açtığı  

yoldan

diğer   

üreticilerin   

de   

ilerlemesiyle   

ve   

Milas   

zeytinyağında

kalite artmaya başladı.

Osman    

Menteşe,    

Aralık    

ayı    

içinde,    

zeytin    

alacalı

haldeyken  

hasat  

yaparak,  

ilk  

adımda  

zeytinyağının  

kaliteli

elde   

edilmesini   

sağladı.   

Sonra,   

hasat   

yapılan   

zeytinlerin

plastik  

kasalarla  

fabrikaya  

taşınmasını  

ve  

24  

saat  

içinde  

de

sıkıma  

girmesinin  

gerekliliğini  

öğretti  

çevresine.  

Menteşe,

soğuk sıkım yöntemini de bölgeye ilk getiren kişi oldu.

Milas       

zeytinciliğini,       

‘Menteşe’den       

Önce       

ve

Menteşe’den    

Sonra’    

diye    

ikiye    

ayırmak    

yanlış    

olmaz.

Menteşe’nin,  

‘Menteşe  

Som’  

markasıyla  

ürettiği  

zeytinyağı

2009  

yılında  

Belçika-Brüksel  

merkezli  

Kalite  

Değerlendirme

Kurulu ‘Monde Selection’dan gümüş madalya aldı.

Aynı yıl İtalya Venedik’te yine gümüş madalya aldı.

2012       

yılında       

yine       

Belçika-Brüksel       

merkezli

‘İnternational  

Taste&Quality  

Instıtute(ITQI)’  

tarafından  

altın

madalya ile ödüllendirildi(Üstün Lezzet Ödülü).

2015     

yılında     

8.     

Akhisar     

Ulusal     

Naturel     

Sızma

Zeytinyağı   

Yarışmasında   

altın   

madalya   

ile   

ödüllendirildi.

‘Menteşe  

Som’  

markası,  

tüm  

yarışmalarda  

hep  

en  

yüksek

puanı aldı.

Osman    

Menteşe’nin    

üretimi    

olan    

‘Menteşe    

Som’

zeytinyağı,   

2007   

yılından   

itibaren,   

Dünya’daki   

en   

iyi   

500

sızma   

zeytinyağının   

değerlendirildiği   

İtalya   

merkezli   

‘Flos

Olei      

Dünya      

Sızma      

Zeytinyağları      

Katalogu’nda      

yer

almaktadır.

Bölgemizden,  

Zeynep-Cem  

Çelikkol  

isimli  

üreticilerin

markası  

olan  

‘Kairos  

Zeytinevi’  

de,  

2014  

ve  

2015  

yıllarında

Flos Olei katalogunda yer alma başarısını gösterdi.

Milas’ta  

TPE’den  

tescilli  

40’a  

yakın  

zeytinyağı  

markası

bulunmaktadır.

Yalçın BAYER - (2)

(Hürriyet - 24 Kasım 2015)

Yalçın BAYER - (1)

Dilara PEKEL

DİĞER YAZARLAR

Celal BAŞLANGIÇ

Osman BERBEROĞLU

Yonca TOKBAŞ - (1)

Yonca TOKBAŞ - (2)

www.milas.org.tr    

Prof. Dr.

Osman ERKUŞ - (1)

Facebook sayfamız yayına başladı.

Kent ve İnsan

Diğer sayfalar için tıklayınız Diğer sayfalar için tıklayınız