GSM: 0.542.535 51 71   |   e-Posta:                     
© Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ / Milas - 2017
www.milas.org.tr  

KONUK YAZARLAR - 5

BİR   

DAVETLİNİN   

GÖZÜNDEN   

MİLAS   

ZEYTİN   

HASAT

ŞENLİĞİ…

ZEYTİN DİYARI: MİLAS

 

İstanbul  

Ticaret  

Borsası  

Sekreteryası’ndan  

Zeynep  

Hanım,  

Milas  

2.  

Zeytin  

Hasat

Şenliği  

davetini  

telefonda  

bildirmesi  

üzerine,  

bu  

davet;  

işlerimin  

önüne  

geçip  

hemen

‘evet’  

dememe  

neden  

oldu.  

Milas’tan,  

zeytinin  

anavatanından  

gelen  

davet,  

beni  

yıllar

öncesine    

yani    

1989    

yılına    

götürdü.    

Yıllar    

ne    

çabuk    

geçmişti.    

Bafa,    

Selimiye,

Akarcalıların   

çiftliği,   

Ağaçlıhöyük’te   

Menteşelerin   

çiftliğindeki   

zeytin   

ağaçları   

nasıldı

şimdi  

acaba?  

Yine  

yıllara  

dik  

durmuş,  

kıvrım  

kıvrım  

olmuş  

gövdeleri  

sırım  

gibi  

yeşilden

sarıya   

çalan   

yeşil,   

pembe,   

vişneçürüğünden   

siyaha   

kadar   

tüm   

renk   

cümbüşlerini

taşıyan zeytin taneleri ile bezenmişler miydi bu yılda?

Benim  

yoldaşım,  

birçok  

sevincimi  

hüznümü  

neşemi  

benimle  

birlikte  

paylaşmış

bavulumu,  

bir  

çırpıda  

hazırladım.  

Sabah  

erken  

THY  

uçağında  

yerimi  

cam  

kenarı  

olarak

belirledim.  

Tamam,  

hazırdım  

ama  

uykuya  

dalmakta  

zorlandım.  

Başucu  

kitabım,  

bu

akşam  

beni  

çekmez  

oldu.  

Söke  

ovasını  

geçtikten  

sonra  

Bafa  

Gölü  

ve  

Herakleia  

antik

kalıntıları,  

  

yılan  

balıklarının  

nefis  

lezzeti  

ve  

Pınarcık  

köyünde  

odun  

ateşinde  

demlenen

çayın  

tadı  

halâ  

damağımda.  

Hayallerim;  

beni  

bir  

çırpıda  

tünelden  

geçirip  

engin  

zeytin

ağaçları   

deryasında   

Evromos   

antik   

sütunları   

arasından,   

pırıl   

pırıl   

akan   

Labranda

sularının içinden Mylasa’ya (Milas) getiriyordu.

Rüyamda  

uzun  

boylu,  

sarı  

saçlı,  

mavi  

gözlü,  

atletik  

yapılı,  

antik  

kıyafetli  

genç;

beni  

mermer  

sütunların  

arasından  

geçirip,  

her  

tanesi  

üzerinde  

mis  

kokulu  

zeytinyağı

damlaları   

olan,   

zeytin   

ağaçlarını   

gösterip,   

elindeki   

mızrağı   

bembeyaz   

mermerler

üzerindeki   

zeytin   

kümesine   

hızlı   

hızlı   

batırıp,   

güneş   

ışınlarının   

altında   

parlayarak

süzülen zeytinyağını gururla bana takdim ediyordu…

21  

Kasım  

2015  

sabahının  

ilk  

ışıklarıyla,  

Atatürk  

Havalimanındaki  

Milas-Bodrum

uçağında    

pencere    

kenarındaki    

yerimi    

alıyorum.    

Pencere    

kenarından    

amacım,

yüksekten  

o  

uçsuz  

bucaksız  

Milas’ın  

zeytin  

deryasını  

seyretmekti…  

Kalkışımızdan  

bir

saatlik   

süre   

içinde   

pırlanta   

bir   

gerdanlık   

şeklinde,   

Ege’nin   

girintili   

çıkıntılı   

koylarını,

Kuşadası,  

Didim,  

Akbük,  

Kıyıkışlaçık’ı  

geride  

bırakarak;  

Güllük  

limanından  

süzülerek

Milas- Bodrum Havalimanına ulaştım.

Muğla   

Büyükşehir   

Belediyesi   

dolmuşuyla   

Koruköy,   

işte   

ardında   

Ağaçlıhöyük

Köyünü  

takiben  

vadideki  

o  

güzel  

zeytin  

ağaçları;  

günlük  

güneşlik  

bir  

havada,  

  

Güllük

körfezinin   

denizden   

gelen   

iyotlu   

havası;   

zeytin   

tanelerindeki   

yağ   

keselerini   

tüm

insanlığa   

polifenol   

ve   

onlarca   

sağlık   

iksirini   

taşımak   

için   

hazır.   

Milas’a   

vardığımda,

Bodrum-İzmir  

karayoluna  

yürüme  

mesafesinde  

olan  

evim  

sıcaklığındaki  

Siler  

Otel’e

yerleştim.

Kortej  

yürüyüşüne  

katılmak  

için  

bir  

koşuda  

Atapark’a  

vardım.  

Kortej,  

caddede

insan  

seli  

gibi  

tüm  

heybetiyle  

başta  

Milas  

Kaymakamı  

Sn.  

Fuat  

Gürel,  

Belediye  

Bşk.

Muhammet  

Tokat,  

Ticaret  

ve  

Sanayi  

Odası  

Bşk.  

Reşit  

Özer,  

Üniversitelerimizden  

Prof.-

Doç.  

-  

Araştırma  

görevlileri,  

işadamları,  

basın  

mensupları,  

panelistler,  

kamu  

ve  

sivil

temsilciler,  

zeytin  

üreticileri,  

sanayicileri,  

zeytin  

dostları,  

üretici,  

köylü-kentli,  

misafirler

ve  

davetliler  

tüm  

halk;  

coşkulu  

bir  

şekilde,  

dört  

kutsal  

kitapta  

yer  

alan  

zeytine,  

adeta

minnet duygularını gösterircesine, Milas sokaklarını şenlik havasına büründüyordu... 

Zeytindostu  

Derneği  

Muğla  

temsilcisi  

ve  

aynı  

zamanda  

dernek  

temsilcisi  

Feridun

Kaykı,   

beni   

hemen   

bu   

etkinliğin   

baş   

mimarları   

olan   

protokolle   

tanıştırdı.   

İstanbul

Ticaret   

Borsası’nın   

ve   

şahsımın   

katılımını   

ilgi   

ve   

takdirle   

karşılayıp,   

teşekkürlerini

sundular.  

Ayrıca  

etkinliğin  

başmimarı,  

çalışkan  

proje  

adamı  

Sn.  

Kaymakam,  

Rize’de  

Vali

Yrd.   

görevi   

esnasında   

Yönetim   

kurulu   

Başkanımız   

Sn.   

Ali   

Kopuz’la   

tanışıyorlarmış.

Selamlar,  

sohbetler  

başladı.  

Memnuniyetler,  

duygusal  

anlar  

birbirine  

karışarak  

zeytin

şenliğinin köklerinin güçlenmesi sağlandı.

Panelistler  

Prof.  

Dr.  

Uygun  

Aksoy,  

Sema  

Köseoğlu,  

Yrd.  

Doç.  

Figen  

Çukur,  

Doç.

Dr.  

T.  

Sabri  

Erdil,  

Eczacı-zeytinyağı  

sanayicisi  

Sn.  

Atilla  

Totoş;  

Yrd.  

Doç.  

Dr.  

Mehmet

Günlük’ün   

oturum   

başkanlığında   

bizleri,   

zeytinyağının   

üretimi,   

organik   

olabilme

safhalarını,   

markalaşmasını   

ve   

sağlık   

açısından   

faydalarını   

fevkalade   

doyurucu   

bir

şekilde  

izah  

edip  

bilgilendirdiler.  

Akşam;  

Ali  

Osman  

Menteşe,  

tarihi  

evlerinde  

bizleri

kabul    

etti.    

Aile    

tarihini,    

Memecik    

zeytinindeki    

en    

yüksek    

polifenol    

değerlerini,

uluslararası   

zeytinyağı   

yarışmalarındaki   

şampiyonluklarını,   

bir   

cerrah   

gibi   

zeytin

ağacının  

nasıl  

budanması  

gerektiğini  

en  

ince  

detaylarına  

kadar  

davetlilerle  

paylaşıyor

ve zarafet içinde ikramlarını geç saatlere kadar biz misafirlerine sundular…

22   

Kasım   

2015   

günü   

sabah   

erkenden   

kalkıp   

hasat   

için   

Şenköy’e   

gidiyoruz.

Hürriyet  

gazetesi  

yazarları  

Sn.  

Yalçın  

Bayer  

ve  

Şükrü  

Küçükşahin,  

Gecce  

yazarı  

Dilara

Pekel,  

Artı  

Prodüksiyondan  

Ayhan  

Tecer,  

Günaydın’ın  

eski  

muhabiri  

Olay  

Tan,  

ulusal  

ve

yerel   

basın   

hazır.   

Şenköy’de;   

Muhtar,   

köy   

sakinleri,   

ninelerimiz,   

annelerimiz   

ve

gençlerimiz,  

otantik  

kıyafetlerini  

giymiş,  

kızlar,  

başlarındaki  

taçları,  

adeta  

binbir  

çiçekle

bezenmiş bir halde, ellerinde demet demet mis kokulu çiçeklerle bizleri karşıladılar.

Bölge  

ilçe  

tarım  

mühendisleri,  

iyi  

tarım  

uygulamaları  

hakkında  

bilgiler  

verdikten

sonra,   

yeni   

zeytin   

silkme   

makineleri   

eşliğinde   

heyecanla,   

yıllarca   

soğukta   

zeytin

toplamaya   

alışkın   

nasırlı   

eller,   

hasadını   

başlattı.   

“Hayırlı   

olsun,   

Allah   

Halil   

İbrahim

bereketi  

versin”  

diye  

dileklerde  

bulunduk.  

Şenköy’ün  

daracık  

patikaları,  

sokakları  

insan

seli  

olup  

taşıyor.  

Yeni  

restore  

edilen  

Şeyh  

Bedreddin  

türbesi  

ziyaretinde,  

lokmalar

yenip,  

Milas’ın  

popüler  

muhtarı  

Recep  

Panay’dan  

Milas  

şiirleri  

dinlenildikten  

sonra,

hasatta  

toplanan  

zeytinlerle  

birlikte  

doğruca  

Selimiye’deki  

Günlüklere  

ait  

zeytinyağı

fabrikasının yolunu tuttuk.

Yörenin  

en  

usta  

ellerinde  

ipek  

gibi  

incecik  

açılıp,  

pişirilen,  

otlu  

börekler  

yenip,

çaylar,  

ayranlar  

içiliyor.  

Sohbetler  

koyulaşıp,  

rekolte,  

hava  

şartları,  

zeytin  

üretimindeki

olumlu  

ve  

olumsuzluklar  

konuşuluyor.  

İşte  

ilk  

yağ  

damlacıkları  

mis  

kokular  

arasında

süzülüp    

geliyor.    

Hemen    

bir    

yudum    

alıp,    

yoğun    

zeytin    

kokuları    

içinde    

bitki

aromalarını(portakal,  

mandalina,  

sakız  

ağacı  

gibi  

kokuları)  

almak  

için  

ağzımın  

içinde

dolaştırıp;  

hafifçe  

diş  

aralarımdan  

hava  

alıp,  

bu  

yoğunluğun  

genzimde  

bırakacağı  

hafif

acılık  

ve  

asitliği  

hissetmek  

istedim.  

Her  

özelliği  

ile  

tamamdı.  

Sofralarda  

lezzet  

festivalini

sağlayan, bedende sağlık iksiri olan kaliteli zeytinyağı; şimdi yolculuğuna hazır...

Neşeli    

sohbetler    

eşliğinde    

Belediye    

salonundaki    

‘’Sınır    

Tanımayan    

Şefler

Derneği’’nin  

tertip  

ettiği  

yemek  

yarışmasında,  

Kalamata’dan  

Cristos’la,  

  

Bodrum’dan

Ahmet’in  

yemek  

düellosuna  

tanık  

oluyoruz.  

Yöre  

kadınlarının  

hazırladığı  

zeytinyağlı

yemeklerin   

tadına   

baktım   

ve   

Zeytindostu   

Derneğinin   

tertip   

ettiği   

zeytinyağı   

tadım

eğitimini  

ilgiyle  

izledim.  

Katılım  

inanılmaz  

derecede  

fazlaydı.  

Milaslı  

halk,  

bilgiye  

ve

yeniliğe    

hasret,    

güzel    

gözler    

açık,    

can    

kulağı    

ile    

dinleyip    

bilgi    

dağarcıklarını

geliştiriyorlar.

Zaman    

akıp    

geçiyor.    

Dostlarla    

ilkbaharda;    

dağlarda    

papatyalar,    

ovalarda

portakal,  

mandalina,  

limon  

çiçekleri  

açtığında  

tekrar  

buluşmak  

üzere  

sözleşip,  

Milas-

Bodrum  

Havalimanına  

doğru  

yola  

koyulduk.  

Günün  

ilk  

saatlerinde,  

lodos  

fırtınasında

usta  

manevralarla  

pilotumuz  

Atatürk  

Havalimanına  

teker  

değdiriyor.  

26  

yıllık  

Milas

özlemimi böyle mutlu bir şekilde sonlandırıyorum…

Burada  

son  

olarak  

Milas  

Kaymakamı  

Sn.  

Fuat  

Gürel  

için  

bir-kaç  

söz  

söylemek

istiyorum.  

Mülki  

yöneticiler,  

görev  

yaptıkları  

yerlerin  

potansiyellerini  

değerlendirme,

bunları    

tanıtma    

ve    

markalaşmaları    

doğrultusunda    

çalışmalar    

yapmalı.    

Oda    

ve

STK’larıyla   

işbirliğini   

geliştirmeli.   

Milas’ta   

bu   

şenlik   

kapsamında   

Kaymakam   

Bey’in

öncülüğünde  

güzel  

bir  

işbirliği  

örneğini  

gördüm.  

Bu  

açıdan  

Milaslılar  

çok  

şanslı.  

Böyle

yöneticilerin değeri bilinmeli, takdir edilmeli…

Milas’ta,  

bu  

sene  

güzel  

bir  

zeytin  

hasat  

şenliği  

yaşandı.  

Seneye,  

3.  

Zeytin  

Hasat

Şenliğinde buluşmak dileğiyle hoşça kalın!..

Yalçın BAYER - (1)

Dilara PEKEL

Yalçın BAYER - (2)

Celal BAŞLANGIÇ

Osman BERBEROĞLU

(İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi)

DİĞER YAZARLAR

Yonca TOKBAŞ - (1)

Yonca TOKBAŞ - (2)

Prof. Dr. Adnan ERKUŞ - (1)

Kent

ve İnsan
GSM: +90.542.535 51 71   |   e-Posta: nctmilas@gmail.com
© Nevzat Çağlar Tüfekçi / Milas - 2017

KONUK YAZARLAR - 5

BİR  

DAVETLİNİN  

GÖZÜNDEN  

MİLAS

ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ…

ZEYTİN DİYARI: MİLAS

 

İstanbul    

Ticaret    

Borsası    

Sekreteryası’ndan    

Zeynep

Hanım,   

Milas   

2.   

Zeytin   

Hasat   

Şenliği   

davetini   

telefonda

bildirmesi  

üzerine,  

bu  

davet;  

işlerimin  

önüne  

geçip  

hemen

‘evet’       

dememe       

neden       

oldu.       

Milas’tan,       

zeytinin

anavatanından  

gelen  

davet,  

beni  

yıllar  

öncesine  

yani  

1989

yılına   

götürdü.   

Yıllar   

ne   

çabuk   

geçmişti.   

Bafa,   

Selimiye,

Akarcalıların  

çiftliği,  

Ağaçlıhöyük’te  

Menteşelerin  

çiftliğindeki

zeytin  

ağaçları  

nasıldı  

şimdi  

acaba?  

Yine  

yıllara  

dik  

durmuş,

kıvrım   

kıvrım   

olmuş   

gövdeleri   

sırım   

gibi   

yeşilden   

sarıya

çalan  

yeşil,  

pembe,  

vişneçürüğünden  

siyaha  

kadar  

tüm  

renk

cümbüşlerini  

taşıyan  

zeytin  

taneleri  

ile  

bezenmişler  

miydi

bu yılda?

Benim   

yoldaşım,   

birçok   

sevincimi   

hüznümü   

neşemi

benimle  

birlikte  

paylaşmış  

bavulumu,  

bir  

çırpıda  

hazırladım.

Sabah    

erken    

THY    

uçağında    

yerimi    

cam    

kenarı    

olarak

belirledim.     

Tamam,     

hazırdım     

ama     

uykuya     

dalmakta

zorlandım.   

Başucu   

kitabım,   

bu   

akşam   

beni   

çekmez   

oldu.

Söke  

ovasını  

geçtikten  

sonra  

Bafa  

Gölü  

ve  

Herakleia  

antik

kalıntıları,  

  

yılan  

balıklarının  

nefis  

lezzeti  

ve  

Pınarcık  

köyünde

odun    

ateşinde    

demlenen    

çayın    

tadı    

halâ    

damağımda.

Hayallerim;  

beni  

bir  

çırpıda  

tünelden  

geçirip  

engin  

zeytin

ağaçları  

deryasında  

Evromos  

antik  

sütunları  

arasından,  

pırıl

pırıl   

akan   

Labranda   

sularının   

içinden   

Mylasa’ya   

(Milas)

getiriyordu.

Rüyamda   

uzun   

boylu,   

sarı   

saçlı,   

mavi   

gözlü,   

atletik

yapılı,     

antik     

kıyafetli     

genç;     

beni     

mermer     

sütunların

arasından  

geçirip,  

her  

tanesi  

üzerinde  

mis  

kokulu  

zeytinyağı

damlaları  

olan,  

zeytin  

ağaçlarını  

gösterip,  

elindeki  

mızrağı

bembeyaz  

mermerler  

üzerindeki  

zeytin  

kümesine  

hızlı  

hızlı

batırıp,     

güneş     

ışınlarının     

altında     

parlayarak     

süzülen

zeytinyağını gururla bana takdim ediyordu…

21    

Kasım    

2015    

sabahının    

ilk    

ışıklarıyla,    

Atatürk

Havalimanındaki        

Milas-Bodrum        

uçağında        

pencere

kenarındaki  

yerimi  

alıyorum.  

Pencere  

kenarından  

amacım,

yüksekten    

o    

uçsuz    

bucaksız    

Milas’ın    

zeytin    

deryasını

seyretmekti…  

Kalkışımızdan  

bir  

saatlik  

süre  

içinde  

pırlanta

bir   

gerdanlık   

şeklinde,   

Ege’nin   

girintili   

çıkıntılı   

koylarını,

Kuşadası,    

Didim,    

Akbük,    

Kıyıkışlaçık’ı    

geride    

bırakarak;

Güllük  

limanından  

süzülerek  

Milas-  

Bodrum  

Havalimanına

ulaştım.

Muğla  

Büyükşehir  

Belediyesi  

dolmuşuyla  

Koruköy,  

işte

ardında  

Ağaçlıhöyük  

Köyünü  

takiben  

vadideki  

o  

güzel  

zeytin

ağaçları;   

günlük   

güneşlik   

bir   

havada,   

   

Güllük   

körfezinin

denizden    

gelen    

iyotlu    

havası;    

zeytin    

tanelerindeki    

yağ

keselerini  

tüm  

insanlığa  

polifenol  

ve  

onlarca  

sağlık  

iksirini

taşımak    

için    

hazır.    

Milas’a    

vardığımda,    

Bodrum-İzmir

karayoluna   

yürüme   

mesafesinde   

olan   

evim   

sıcaklığındaki

Siler Otel’e yerleştim.

Kortej  

yürüyüşüne  

katılmak  

için  

bir  

koşuda  

Atapark’a

vardım.  

Kortej,  

caddede  

insan  

seli  

gibi  

tüm  

heybetiyle  

başta

Milas  

Kaymakamı  

Sn.  

Fuat  

Gürel,  

Belediye  

Bşk.  

Muhammet

Tokat,     

Ticaret     

ve     

Sanayi     

Odası     

Bşk.     

Reşit     

Özer,

Üniversitelerimizden    

Prof.-    

Doç.    

-    

Araştırma    

görevlileri,

işadamları,   

basın   

mensupları,   

panelistler,   

kamu   

ve   

sivil

temsilciler,   

zeytin   

üreticileri,   

sanayicileri,   

zeytin   

dostları,

üretici,    

köylü-kentli,    

misafirler    

ve    

davetliler    

tüm    

halk;

coşkulu   

bir   

şekilde,   

dört   

kutsal   

kitapta   

yer   

alan   

zeytine,

adeta  

minnet  

duygularını  

gösterircesine,  

Milas  

sokaklarını

şenlik havasına büründüyordu... 

Zeytindostu  

Derneği  

Muğla  

temsilcisi  

ve  

aynı  

zamanda

dernek  

temsilcisi  

Feridun  

Kaykı,  

beni  

hemen  

bu  

etkinliğin

baş   

mimarları   

olan   

protokolle   

tanıştırdı.   

İstanbul   

Ticaret

Borsası’nın  

ve  

şahsımın  

katılımını  

ilgi  

ve  

takdirle  

karşılayıp,

teşekkürlerini     

sundular.     

Ayrıca     

etkinliğin     

başmimarı,

çalışkan  

proje  

adamı  

Sn.  

Kaymakam,  

Rize’de  

Vali  

Yrd.  

görevi

esnasında   

Yönetim   

kurulu   

Başkanımız   

Sn.   

Ali   

Kopuz’la

tanışıyorlarmış.           

Selamlar,           

sohbetler           

başladı.

Memnuniyetler,   

duygusal   

anlar   

birbirine   

karışarak   

zeytin

şenliğinin köklerinin güçlenmesi sağlandı.

Panelistler  

Prof.  

Dr.  

Uygun  

Aksoy,  

Sema  

Köseoğlu,  

Yrd.

Doç.  

Figen  

Çukur,  

Doç.  

Dr.  

T.  

Sabri  

Erdil,  

Eczacı-zeytinyağı

sanayicisi  

Sn.  

Atilla  

Totoş;  

Yrd.  

Doç.  

Dr.  

Mehmet  

Günlük’ün

oturum  

başkanlığında  

bizleri,  

zeytinyağının  

üretimi,  

organik

olabilme   

safhalarını,   

markalaşmasını   

ve   

sağlık   

açısından

faydalarını    

fevkalade    

doyurucu    

bir    

şekilde    

izah    

edip

bilgilendirdiler.  

Akşam;  

Ali  

Osman  

Menteşe,  

tarihi  

evlerinde

bizleri   

kabul   

etti.   

Aile   

tarihini,   

Memecik   

zeytinindeki   

en

yüksek      

polifenol      

değerlerini,      

uluslararası      

zeytinyağı

yarışmalarındaki   

şampiyonluklarını,   

bir   

cerrah   

gibi   

zeytin

ağacının   

nasıl   

budanması   

gerektiğini   

en   

ince   

detaylarına

kadar   

davetlilerle   

paylaşıyor   

ve   

zarafet   

içinde   

ikramlarını

geç saatlere kadar biz misafirlerine sundular…

22  

Kasım  

2015  

günü  

sabah  

erkenden  

kalkıp  

hasat  

için

Şenköy’e   

gidiyoruz.   

Hürriyet   

gazetesi   

yazarları   

Sn.   

Yalçın

Bayer  

ve  

Şükrü  

Küçükşahin,  

Gecce  

yazarı  

Dilara  

Pekel,  

Artı

Prodüksiyondan   

Ayhan   

Tecer,   

Günaydın’ın   

eski   

muhabiri

Olay  

Tan,  

ulusal  

ve  

yerel  

basın  

hazır.  

Şenköy’de;  

Muhtar,  

köy

sakinleri,   

ninelerimiz,   

annelerimiz   

ve   

gençlerimiz,   

otantik

kıyafetlerini  

giymiş,  

kızlar,  

başlarındaki  

taçları,  

adeta  

binbir

çiçekle   

bezenmiş   

bir   

halde,   

ellerinde   

demet   

demet   

mis

kokulu çiçeklerle bizleri karşıladılar.

Bölge  

ilçe  

tarım  

mühendisleri,  

iyi  

tarım  

uygulamaları

hakkında    

bilgiler    

verdikten    

sonra,    

yeni    

zeytin    

silkme

makineleri    

eşliğinde    

heyecanla,    

yıllarca    

soğukta    

zeytin

toplamaya   

alışkın   

nasırlı   

eller,   

hasadını   

başlattı.   

“Hayırlı

olsun,   

Allah   

Halil   

İbrahim   

bereketi   

versin”   

diye   

dileklerde

bulunduk.  

Şenköy’ün  

daracık  

patikaları,  

sokakları  

insan  

seli

olup   

taşıyor.   

Yeni   

restore   

edilen   

Şeyh   

Bedreddin   

türbesi

ziyaretinde,  

lokmalar  

yenip,  

Milas’ın  

popüler  

muhtarı  

Recep

Panay’dan    

Milas    

şiirleri    

dinlenildikten    

sonra,    

hasatta

toplanan      

zeytinlerle      

birlikte      

doğruca      

Selimiye’deki

Günlüklere ait zeytinyağı fabrikasının yolunu tuttuk.

Yörenin   

en   

usta   

ellerinde   

ipek   

gibi   

incecik   

açılıp,

pişirilen,    

otlu    

börekler    

yenip,    

çaylar,    

ayranlar    

içiliyor.

Sohbetler      

koyulaşıp,      

rekolte,      

hava      

şartları,      

zeytin

üretimindeki  

olumlu  

ve  

olumsuzluklar  

konuşuluyor.  

İşte  

ilk

yağ   

damlacıkları   

mis   

kokular   

arasında   

süzülüp   

geliyor.

Hemen  

bir  

yudum  

alıp,  

yoğun  

zeytin  

kokuları  

içinde  

bitki

aromalarını(portakal,  

mandalina,  

sakız  

ağacı  

gibi  

kokuları)

almak  

için  

ağzımın  

içinde  

dolaştırıp;  

hafifçe  

diş  

aralarımdan

hava  

alıp,  

bu  

yoğunluğun  

genzimde  

bırakacağı  

hafif  

acılık  

ve

asitliği    

hissetmek    

istedim.    

Her    

özelliği    

ile    

tamamdı.

Sofralarda  

lezzet  

festivalini  

sağlayan,  

bedende  

sağlık  

iksiri

olan kaliteli zeytinyağı; şimdi yolculuğuna hazır...

Neşeli  

sohbetler  

eşliğinde  

Belediye  

salonundaki  

‘’Sınır

Tanımayan      

Şefler      

Derneği’’nin      

tertip      

ettiği      

yemek

yarışmasında,     

Kalamata’dan     

Cristos’la,     

     

Bodrum’dan

Ahmet’in      

yemek      

düellosuna      

tanık      

oluyoruz.      

Yöre

kadınlarının  

hazırladığı  

zeytinyağlı  

yemeklerin  

tadına  

baktım

ve   

Zeytindostu   

Derneğinin   

tertip   

ettiği   

zeytinyağı   

tadım

eğitimini  

ilgiyle  

izledim.  

Katılım  

inanılmaz  

derecede  

fazlaydı.

Milaslı  

halk,  

bilgiye  

ve  

yeniliğe  

hasret,  

güzel  

gözler  

açık,  

can

kulağı ile dinleyip bilgi dağarcıklarını geliştiriyorlar.

Zaman   

akıp   

geçiyor.   

Dostlarla   

ilkbaharda;   

dağlarda

papatyalar,   

ovalarda   

portakal,   

mandalina,   

limon   

çiçekleri

açtığında   

tekrar   

buluşmak   

üzere   

sözleşip,   

Milas-Bodrum

Havalimanına  

doğru  

yola  

koyulduk.  

Günün  

ilk  

saatlerinde,

lodos   

fırtınasında   

usta   

manevralarla   

pilotumuz   

Atatürk

Havalimanına   

teker   

değdiriyor.   

26   

yıllık   

Milas   

özlemimi

böyle mutlu bir şekilde sonlandırıyorum…

Burada  

son  

olarak  

Milas  

Kaymakamı  

Sn.  

Fuat  

Gürel

için  

bir-kaç  

söz  

söylemek  

istiyorum.  

Mülki  

yöneticiler,  

görev

yaptıkları   

yerlerin   

potansiyellerini   

değerlendirme,   

bunları

tanıtma     

ve     

markalaşmaları     

doğrultusunda     

çalışmalar

yapmalı.  

Oda  

ve  

STK’larıyla  

işbirliğini  

geliştirmeli.  

Milas’ta  

bu

şenlik  

kapsamında  

Kaymakam  

Bey’in  

öncülüğünde  

güzel  

bir

işbirliği   

örneğini   

gördüm.   

Bu   

açıdan   

Milaslılar   

çok   

şanslı.

Böyle yöneticilerin değeri bilinmeli, takdir edilmeli…

Milas’ta,  

bu  

sene  

güzel  

bir  

zeytin  

hasat  

şenliği  

yaşandı.

Seneye,  

3.  

Zeytin  

Hasat  

Şenliğinde  

buluşmak  

dileğiyle  

hoşça

kalın!..

Yalçın BAYER - (1)

Dilara PEKEL

Yalçın BAYER - (2)

Celal BAŞLANGIÇ

Osman BERBEROĞLU

(İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi)

DİĞER YAZARLAR

Yonca TOKBAŞ - (1)

Yonca TOKBAŞ - (2)

www.milas.org.tr    

Prof. Dr.

Osman ERKUŞ - (1)

Facebook sayfamız yayına başladı.

Kent ve İnsan

Diğer sayfalar için tıklayınız Diğer sayfalar için tıklayınız