GSM: 0.542.535 51 71   |   e-Posta:                     
© Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ / Milas - 2017
www.milas.org.tr  

Milas’ın Mutfağı

Milas Düğün Yemeği

ZEYTİNYAĞLI MİLAS YEMEKLERİ   1-Ebegümeci Kavurması: Pazardan    alınan    veya    ovadan    toplanan    ebegümeci    önce    güzelce    yıkanır.    Taşını-toprağını    iyice bıraksın   diye   içi   su   dolu   bir   kabın   içinde   bir   süre   bekletilir.   Sudan   çıkarılan   ebegümeci(kaba-gaba:   yerli dilde   bu   şekilde   adlandırıldığı   da   olur)   otları   suyunu   bırakması(sırkıtması)   için   yine   bir   süre   bekletilir.   Sonra saplarının   bir   kısmı(kalın   tarafı)   kesilerek,   ot   doğrama   tahtası   üzerinde   veya   yastıgeç(yufka   açılan   tahta) üzerinde   ince   ince   doğranır.   Ocağın   üzerindeki   tavanın   içine   biraz   zeytinyağı   konur.   Yağ   kızgınlaşınca,   içine kuru    soğan    doğranır.    Kızan    yağın    içinde    bu    soğan    karıştırılarak    çiğliğinin    gitmesi    sağlanır.    Doğranan ebegümeci,   tavanın   içine   atılır   ve   karıştırılmaya   başlanır.   Ebegümeci   hafiften   yumuşamaya   başlayınca, fazla bekletmeden hafif çiğden pişmesi sağlanınca ocaktan alınır ve servis yapılır. Acı   sevenler   için,   bu   pişirme   sırasında,   içine   kurutulmuş   küçük   (kırmızı)acı   biber   doğranabilir.   Bu, ebegümecini   acılı   hale   getirir.   Ebegümeci   kavurması   çok   lezzetli   olur.   Yoğurtla   yemesi   çok   nefistir.   Soğanla yenilmesi   ise   farklı   bir   lezzet   duygusu   ve   tatmini   yaratır.   Turşuyla   yenmesi   de   ayrı   bir   damak   tadı   ve lezzettir.   Kabuğu   soyulmuş   ve   dilimler   halinde   kesilmiş   acı   veya   tatlı   yumru   haldeki   turbun   da   bu   yöresel yemeğin   yanında   yenilmesi   ayrı   bir   lezzet   kaynağıdır.   Acıyı   sevenlerde   acı   biberleri   bunun   yanında   iştahla yiyebilirler. Bu yemeğin tadına bakmak isteyenler; İlkbahar aylarında Milas’a davet edilir… Tarifi:   2   bağ   ebegümeci,   1   bağ   arapsaçı,   1   bağ   kazayağı(kazyak),   1   baş   kuru   soğan,   1   yemek   kaşığı   toz kırmızıbiber   ve   1   çay   bardağı   zeytinyağı.   Yıkanmış   ve   temizlenmiş   ebegümeci,   arapsaçı   ve   kazayağı   ince ince   doğranır.   Tavaya   zeytinyağı   konulur,   soğan   doğranır   ve   kavrulur.   Üzerine   doğranmış   otlar   konulur   ve karıştırılır.   Tavadaki   malzemenin   içine   toz   kırmızı   biber   veya   kurutulmuş   kırmızı   biber   de   atılabilir.   Tavanın içindeki malzeme pişme kıvamına geldiği zaman ocaktan alınır ve sofraya servis yapılır.   2)Turp Otu Haşlaması: Turp   otu   veya   hardal   otu,   ocakta,   kaynamış   suda   iyice   haşlanarak,   yumuşaması   sağlanır.   Sonra bunlar,   geniş   bir   kaba   konularak,   üzerine   zeytinyağı   dökülür.   İyice   karıştırılır.   Sonra   üzerine   limon   sıkılır.     Bu   ekşileme   türü   ekmekli   veya   ekmeksiz   yenir.   Ekmeksiz   yemek   daha   fazla   tat   verir   insana.   Acı   hardal ekşilemesinin ise daha başka bir tadı vardır. Bu da bahar aylarının yemeği/azığıdır Milas’ta. Tarifi:     2    bağ    turp    otu    ayıklanır.    Yaprakları    birbirinden    ayrılır.    Bol    suda    yıkanır.    Önceden    tencerede kaynatılmış   bol   su   içine   atılır.   Suyun   içine   tuz   atılır.   İyice   haşlandıktan   sonra   turp   otu   sudan   çıkarılır. Tabağa   konulur.   Bıçakla   kesilir.   Üzerine   zeytinyağı   gezdirilir.   İstenirse   dövülmüş   sarımsak   ve   limon   karışımı da dökülerek yenir.   3-Et kavurma: Milas’ın   en   önemli   yemek   türüdür.   Kavurmalık   yağsız   olmalı   ve   içinde   lif   olmamalıdır.   Bunun   için dana   eti   kullanılır.   Bu   et,   dananın   göğüs,   baldır   ve   sırt   etlerini   kullanmak   gerekir.   Bu   etler   kuşbaşı   doğranır. Ocağın    üzerinde    bulunan    ortası    çukur,    orta    boy    tepsi    şeklindeki    tavanın    içine    zeytinyağı    konur.      Zeytinyağının   kızması   beklenir.   Eti   yumuşak   düşürmesi   için   zeytinyağının   içine   çok   az   su   konulur.   Sonra doğranmış   et   tavanın   içine   atılarak   karıştırılmaya   başlanır.   Yeme   kıvamına   gelen   et,   tabaklar   içinde   servis yapılır.   Tabağın   içine,   etlerin   yanına,   ince   doğranmış   soğan   konur.   Biraz   maydanoz   konur,   mevsiminde küçük   yeşil   acı   biber   konur,   yoksa   kurusu   konur.   Ekmeği,   kavurmanın   yağına   bandırarak   yemek   hoş   bir lezzet yaratır insanın ağzının içinde.   Tabağın kenarına ince ince doğranmış domatesler de sıralanır.   4-Ciğer Kavurma: Zeytinyağı   demir   sacın   içine   konur   ve   ocağın   ateşi   orta   ayarda   açılır.   Biraz   bekledikten   sonra,   yağ yanmadan   daha   önceden   doğranmış   olan   ciğer,   zeytinyağının   bulunduğu   sacın   üzerine   dökülür.   Ciğer, yağın   içinde   hızlı   bir   şekilde   karıştırılır.   3-4   dakikalık   pişme   sürecinden   sonra   ciğer,   servise   hazır   hale getirilir.   Ciğer   piştikten   sonra   porsiyon   halinde   tabağın   içine   konulur.      Yanına,   doğranmış   soğan-maydanoz karışımı   eklenir.   Ayrıca   tabağın   kenarına   doğranmış   domatesler   sıralanır.   Tabağın   üzerine   acı   sevenler   için mevsimine   göre   kurutulmuş   veya   taze   acı   biber   konulur.   Tüm   bu   işlemlerden   sonra   ciğer   tabağı   servis yapılır. (Et   ve   ciğer   kavurma   Milas’ta   çok   ünlüdür.   Bir   de   Selimiye’nin   kavurmaları   meşhurdur.   Bu   kavurma çeşitleri;   Milas’ta   her   lokantada   yapılır.   Özellikle   Belediyenin   altındaki   “Arasta”da   ve   Hacı   İlyas   Camisinin yanındaki    “Hacının    Yeri”nde    bu    özgün    Milas    yemeklerini    yemek    mümkündür.    Salt    bunun    için    Milas’a gelmeye ve Bodrum’a geçerken Milas’ın içine girmeye değer.)   Kaynak: Milas’ta zeytincilik (Kara Havyar: Zeytin), Nevzat Çağlar Tüfekçi, Ocak 2009

Milasın Yemekleri (Liste)

Zeytinyağlı Milas Yemekleri

Çekişte (Çekicge) Zeytin

GSM: +90.542.535 51 71   |   e-Posta: nctmilas@gmail.com
© Nevzat Çağlar Tüfekçi / Milas - 2017

Milas’ın Mutfağı

Milas Düğün Yemeği

www.milas.org.tr    
Facebook sayfamız yayına başladı.
ZEYTİNYAĞLI MİLAS YEMEKLERİ   1-Ebegümeci Kavurması: Pazardan    alınan    veya    ovadan    toplanan    ebegümeci    önce    güzelce yıkanır.   Taşını-toprağını   iyice   bıraksın   diye   içi   su   dolu   bir   kabın   içinde   bir süre   bekletilir.   Sudan   çıkarılan   ebegümeci(kaba-gaba:   yerli   dilde   bu   şekilde adlandırıldığı   da   olur)   otları   suyunu   bırakması(sırkıtması)   için   yine   bir   süre bekletilir.    Sonra    saplarının    bir    kısmı(kalın    tarafı)    kesilerek,    ot    doğrama tahtası    üzerinde    veya    yastıgeç(yufka    açılan    tahta)    üzerinde    ince    ince doğranır.    Ocağın    üzerindeki    tavanın    içine    biraz    zeytinyağı    konur.    Yağ kızgınlaşınca,    içine    kuru    soğan    doğranır.    Kızan    yağın    içinde    bu    soğan karıştırılarak   çiğliğinin   gitmesi   sağlanır.   Doğranan   ebegümeci,   tavanın   içine atılır      ve      karıştırılmaya      başlanır.      Ebegümeci      hafiften      yumuşamaya başlayınca,    fazla    bekletmeden    hafif    çiğden    pişmesi    sağlanınca    ocaktan alınır ve servis yapılır. Acı    sevenler    için,    bu    pişirme    sırasında,    içine    kurutulmuş    küçük (kırmızı)acı     biber     doğranabilir.     Bu,     ebegümecini     acılı     hale     getirir. Ebegümeci    kavurması    çok    lezzetli    olur.    Yoğurtla    yemesi    çok    nefistir. Soğanla   yenilmesi   ise   farklı   bir   lezzet   duygusu   ve   tatmini   yaratır.   Turşuyla yenmesi   de   ayrı   bir   damak   tadı   ve   lezzettir.   Kabuğu   soyulmuş   ve   dilimler halinde   kesilmiş   acı   veya   tatlı   yumru   haldeki   turbun   da   bu   yöresel   yemeğin yanında   yenilmesi   ayrı   bir   lezzet   kaynağıdır.   Acıyı   sevenlerde   acı   biberleri bunun   yanında   iştahla   yiyebilirler.   Bu   yemeğin   tadına   bakmak   isteyenler; İlkbahar aylarında Milas’a davet edilir… Tarifi:   2   bağ   ebegümeci,   1   bağ   arapsaçı,   1   bağ   kazayağı(kazyak),   1   baş   kuru soğan,    1    yemek    kaşığı    toz    kırmızıbiber    ve    1    çay    bardağı    zeytinyağı. Yıkanmış    ve    temizlenmiş    ebegümeci,    arapsaçı    ve    kazayağı    ince    ince doğranır.   Tavaya   zeytinyağı   konulur,   soğan   doğranır   ve   kavrulur.   Üzerine doğranmış    otlar    konulur    ve    karıştırılır.    Tavadaki    malzemenin    içine    toz kırmızı   biber   veya   kurutulmuş   kırmızı   biber   de   atılabilir.   Tavanın   içindeki malzeme   pişme   kıvamına   geldiği   zaman   ocaktan   alınır   ve   sofraya   servis yapılır.   2)Turp Otu Haşlaması: Turp   otu   veya   hardal   otu,   ocakta,   kaynamış   suda   iyice   haşlanarak, yumuşaması    sağlanır.    Sonra    bunlar,    geniş    bir    kaba    konularak,    üzerine zeytinyağı   dökülür.   İyice   karıştırılır.   Sonra   üzerine   limon   sıkılır.      Bu   ekşileme türü   ekmekli   veya   ekmeksiz   yenir.   Ekmeksiz   yemek   daha   fazla   tat   verir insana.   Acı   hardal   ekşilemesinin   ise   daha   başka   bir   tadı   vardır.   Bu   da   bahar aylarının yemeği/azığıdır Milas’ta. Tarifi:     2    bağ    turp    otu    ayıklanır.    Yaprakları    birbirinden    ayrılır.    Bol    suda yıkanır.   Önceden   tencerede   kaynatılmış   bol   su   içine   atılır.   Suyun   içine   tuz atılır.   İyice   haşlandıktan   sonra   turp   otu   sudan   çıkarılır.   Tabağa   konulur. Bıçakla   kesilir.   Üzerine   zeytinyağı   gezdirilir.   İstenirse   dövülmüş   sarımsak   ve limon karışımı da dökülerek yenir.   3-Et kavurma: Milas’ın    en    önemli    yemek    türüdür.    Kavurmalık    yağsız    olmalı    ve içinde   lif   olmamalıdır.   Bunun   için   dana   eti   kullanılır.   Bu   et,   dananın   göğüs, baldır   ve   sırt   etlerini   kullanmak   gerekir.   Bu   etler   kuşbaşı   doğranır.   Ocağın üzerinde    bulunan    ortası    çukur,    orta    boy    tepsi    şeklindeki    tavanın    içine zeytinyağı   konur.      Zeytinyağının   kızması   beklenir.   Eti   yumuşak   düşürmesi için   zeytinyağının   içine   çok   az   su   konulur.   Sonra   doğranmış   et   tavanın   içine atılarak   karıştırılmaya   başlanır.   Yeme   kıvamına   gelen   et,   tabaklar   içinde servis   yapılır.   Tabağın   içine,   etlerin   yanına,   ince   doğranmış   soğan   konur. Biraz    maydanoz    konur,    mevsiminde    küçük    yeşil    acı    biber    konur,    yoksa kurusu   konur.   Ekmeği,   kavurmanın   yağına   bandırarak   yemek   hoş   bir   lezzet yaratır    insanın    ağzının    içinde.            Tabağın    kenarına    ince    ince    doğranmış domatesler de sıralanır.   4-Ciğer Kavurma: Zeytinyağı   demir   sacın   içine   konur   ve   ocağın   ateşi   orta   ayarda   açılır. Biraz    bekledikten    sonra,    yağ    yanmadan    daha    önceden    doğranmış    olan ciğer,   zeytinyağının   bulunduğu   sacın   üzerine   dökülür.   Ciğer,   yağın   içinde hızlı    bir    şekilde    karıştırılır.    3-4    dakikalık    pişme    sürecinden    sonra    ciğer, servise   hazır   hale   getirilir.   Ciğer   piştikten   sonra   porsiyon   halinde   tabağın içine   konulur.      Yanına,   doğranmış   soğan-maydanoz   karışımı   eklenir.   Ayrıca tabağın    kenarına    doğranmış    domatesler    sıralanır.    Tabağın    üzerine    acı sevenler   için   mevsimine   göre   kurutulmuş   veya   taze   acı   biber   konulur.   Tüm bu işlemlerden sonra ciğer tabağı servis yapılır. (Et    ve    ciğer    kavurma    Milas’ta    çok    ünlüdür.    Bir    de    Selimiye’nin kavurmaları    meşhurdur.    Bu    kavurma    çeşitleri;    Milas’ta    her    lokantada yapılır.   Özellikle   Belediyenin   altındaki   “Arasta”da   ve   Hacı   İlyas   Camisinin yanındaki      “Hacının      Yeri”nde      bu      özgün      Milas      yemeklerini      yemek mümkündür.    Salt    bunun    için    Milas’a    gelmeye    ve    Bodrum’a    geçerken Milas’ın içine girmeye değer.)   Kaynak: Milas’ta zeytincilik (Kara Havyar: Zeytin), Nevzat Çağlar Tüfekçi, Ocak 2009

Milasın Yemekleri (Liste)

Zeytinyağlı Milas Yemekleri

Diğer sayfalar için tıklayınız Diğer sayfalar için tıklayınız