GSM: 0.542.535 51 71   |   e-Posta:                     
© Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ / Milas - 2017
www.milas.org.tr  

Milas’ın Mutfağı

Milas Düğün Yemeği

MİLAS’IN YEMEKLERİ (Liste)   Çorbalar: Tarhana, Göce tarhanası, işkembe, balık   Ot-Sebze Yemekleri: Börülce Salam: çok taze börülce, limon, zeytinyağı ve sarımsakla yapılır. Taratorlu Börülce: Çok taze börülce, limon, zeytinyağı, domates ve sarımsakla yapılır. Çiçek Dolma: Zeytinyağlı çiçek dolma, kabak çiçeğinin doldurulmasıyla yapılır. Çiçek Kızartma: Kabak çiçekleri, bulamaç, kızdırılmış zeytinyağı ve sarımsaklı ekşiyle yapılır. Ot Haşlama: Toplanan özel yaban otları, soğanla zeytinyağında kavrulur. Zeytinyağlı Bamya: İri bamyalarla, etsiz ve zeytinyağıyla pişirilir. Enginarlı Bakla: Zeytinyağıyla pişirilir. Üzeri sarımsaklı yoğurtla yenir. Fava: Kuru bakla ezmesidir. Zeytinyağı ve limonla soslanır.  Değişik soslar da uygulanır. Borani: Haşlanmış ıspanakların, sarımsaklı yoğurtla soslanmasıdır. Mıhlama: Kuru soğan, zeytinyağı ve yumurtayla yapılır. Izgara ve Kızartmalar: Genelde balık türlerine uygulanır. Zeytinyağı ve limon değişmez bileşenleridir. Ebegümeci Kavurması: Ebegümeci doğranarak soğanla birlikte zeytinyağlı olarak kavrulur. Turp Ekşileme: Turp otu önce haşlanır sonra üzerine zeytinyağı dökülerek karıştırılı. Üzerine limon sıkılır. Çıntar Kavurma-Ekşileme: Kış mevsiminde yetişen bir mantar türü olup kavurması, üzeri limonlu haşlaması veya kızartması çok güzel olur.  Menemen: Doğranmış domatesin, zeytinyağlı olarak soğan-biber ve yumurtayla tavada pişirilmesidir. Tilkişen kavurması Pırasa kavurması Deniz Börülcesi Kişkin kavurması (İçine biraz ıspanak atılır) Etli enginar dolması   Et Yemekleri: Et ve Ciğer Kavurma: Zeytinyağlı et ve ciğer kavurmaların tadına doyum olmaz. Ekşili Köfte: Genelde düğünlerde misafirlere ikram edilen temel yemeklerden birisidir.  Kokoreç Kuyu tandır Kalın bağırsak dolması Çökertme Kanlı kavurma (Çökertmenin tarifi: Kuzu eti kuşbaşı doğranarak tavada sote ediliyor. Mantar, soğan, biber üzerine atılarak karıştırılmaya devam ediliyor.  Tuz, karabiber, kekik, pulbiber ve bir diş doğranmış sarımsak ayılıyor ve yine soteye devam ediliyor. Doğranmış domates üzerine ilave ediliyor. Önce kibrit patates tabağın içine yerleştiriliyor. Sote edilmiş kuzu eti, üzerine dökülüyor. Tabağın kenarına çepeçevre kıvamlı, sarımsaklı yoğurt dökülüyor. Bundan sonra Çökertme servise hazır hale geliyor.)   Hamur İşi Yemekler: Ekmek Makarnası: Bayat ekmeklerin atılmaması, değerlendirilmesi için yapılır. Üzerine ve aralarına çökelek peynir karıştırılır. Keşkek: Keşkek pek çok yerde yapılır ve genelde düğün yemeğidir. Buğdayın dövülmesiyle yapılır. İçine tavuk eti konulur.   Gözleme(Sac Böreği): Yöresel otlar, çökelek peyniri ve zeytinyağı ile sac üzerinde pişirilir. Makbul olanı, yufkanın kadınlar tarafından yastıgeç üzerinde açılmasıdır. Çaykama: Buğday unu, mısır unu, zeytinyağı, çeşitli otlar, çökelek peyniri ile yapılan, kolay ama pişme süreci uzun, sert ama çok lezzetli bir börek türüdür. Lokma: Özel günlerde sunulur. Tutulan özel bir hamurun, halka halka, bol zeytinyağında kızarması ile yapılır. Bal ya da şekerle yenilir. Ekmek Çeşitleri: Bazlama, Külür(sütlü), Cızlamba   Salatalar: Marul salatası Bakla yaprağı salatası Kırmızıbiber Ekşilemesi Çingene pilavı   Zeytinli Yiyecekler:  - Yeşil Zeytin: Turunçlu su ile hazırlanır, mezeliktir.  - Yağlı Siyah Zeytin: Kahvaltılıktır. - Bastırma Zeytin: Kahvaltılık ve mezeliktir. - Kekikli Zeytin: Kahvaltılık ve mezeliktir. - Çekişge / Çekiçte: Yeşil zeytin kırılarak, tatlandırılmasıyla olur. Sofralık ve mezeliktir. Damak zevkine göre, üzerine acı veya tatlı kırmızıbiber ekilir, limon sıkılır…     Kaynak: 1- Güllük-Güneybatı Egenin Dışa Açılan Kapısı, Nevzat Çağlar Tüfekçi, Güllük Belediyesi Kültür Yayınları:     1, Ocak 2010 2- Milas’ta Zeytincilik(Kara Havyar Zeytin), Nevzat Çağlar Tüfekçi, 2009

Milasın Yemekleri (Liste)

Zeytinyağlı Milas Yemekleri

Çekişte (Çekicge) Zeytin

GSM: +90.542.535 51 71   |   e-Posta: nctmilas@gmail.com
© Nevzat Çağlar Tüfekçi / Milas - 2017

Milas’ın Mutfağı

www.milas.org.tr    
Facebook sayfamız yayına başladı.

Milas Düğün Yemeği

MİLAS’IN YEMEKLERİ (Liste)   Çorbalar: Tarhana, Göce tarhanası, işkembe, balık   Ot-Sebze Yemekleri: Börülce Salam: çok taze börülce, limon, zeytinyağı ve sarımsakla yapılır. Taratorlu Börülce: Çok taze börülce, limon, zeytinyağı, domates ve sarımsakla yapılır. Çiçek Dolma: Zeytinyağlı çiçek dolma, kabak çiçeğinin doldurulmasıyla yapılır. Çiçek Kızartma: Kabak çiçekleri, bulamaç, kızdırılmış zeytinyağı ve sarımsaklı ekşiyle yapılır. Ot Haşlama: Toplanan özel yaban otları, soğanla zeytinyağında kavrulur. Zeytinyağlı Bamya: İri bamyalarla, etsiz ve zeytinyağıyla pişirilir. Enginarlı Bakla: Zeytinyağıyla pişirilir. Üzeri sarımsaklı yoğurtla yenir. Fava: Kuru bakla ezmesidir. Zeytinyağı ve limonla soslanır.  Değişik soslar da uygulanır. Borani: Haşlanmış ıspanakların, sarımsaklı yoğurtla soslanmasıdır. Mıhlama: Kuru soğan, zeytinyağı ve yumurtayla yapılır. Izgara ve Kızartmalar: Genelde balık türlerine uygulanır. Zeytinyağı ve limon değişmez bileşenleridir. Ebegümeci Kavurması: Ebegümeci doğranarak soğanla birlikte zeytinyağlı olarak kavrulur. Turp Ekşileme: Turp otu önce haşlanır sonra üzerine zeytinyağı dökülerek karıştırılı. Üzerine limon sıkılır. Çıntar Kavurma-Ekşileme: Kış mevsiminde yetişen bir mantar türü olup kavurması, üzeri limonlu haşlaması veya kızartması çok güzel olur.  Menemen: Doğranmış domatesin, zeytinyağlı olarak soğan-biber ve yumurtayla tavada pişirilmesidir. Tilkişen kavurması Pırasa kavurması Deniz Börülcesi Kişkin kavurması (İçine biraz ıspanak atılır) Etli enginar dolması   Et Yemekleri: Et ve Ciğer Kavurma: Zeytinyağlı et ve ciğer kavurmaların tadına doyum olmaz. Ekşili Köfte: Genelde düğünlerde misafirlere ikram edilen temel yemeklerden birisidir.  Kokoreç Kuyu tandır Kalın bağırsak dolması Çökertme Kanlı kavurma (Çökertmenin tarifi: Kuzu eti kuşbaşı doğranarak tavada sote ediliyor. Mantar, soğan, biber üzerine atılarak karıştırılmaya devam ediliyor.  Tuz, karabiber, kekik, pulbiber ve bir diş doğranmış sarımsak ayılıyor ve yine soteye devam ediliyor. Doğranmış domates üzerine ilave ediliyor. Önce kibrit patates tabağın içine yerleştiriliyor. Sote edilmiş kuzu eti, üzerine dökülüyor. Tabağın kenarına çepeçevre kıvamlı, sarımsaklı yoğurt dökülüyor. Bundan sonra Çökertme servise hazır hale geliyor.)   Hamur İşi Yemekler: Ekmek Makarnası: Bayat ekmeklerin atılmaması, değerlendirilmesi için yapılır. Üzerine ve aralarına çökelek peynir karıştırılır. Keşkek: Keşkek pek çok yerde yapılır ve genelde düğün yemeğidir. Buğdayın dövülmesiyle yapılır. İçine tavuk eti konulur.   Gözleme(Sac Böreği): Yöresel otlar, çökelek peyniri ve zeytinyağı ile sac üzerinde pişirilir. Makbul olanı, yufkanın kadınlar tarafından yastıgeç üzerinde açılmasıdır. Çaykama: Buğday unu, mısır unu, zeytinyağı, çeşitli otlar, çökelek peyniri ile yapılan, kolay ama pişme süreci uzun, sert ama çok lezzetli bir börek türüdür. Lokma: Özel günlerde sunulur. Tutulan özel bir hamurun, halka halka, bol zeytinyağında kızarması ile yapılır. Bal ya da şekerle yenilir. Ekmek Çeşitleri: Bazlama, Külür(sütlü), Cızlamba   Salatalar: Marul salatası Bakla yaprağı salatası Kırmızıbiber Ekşilemesi Çingene pilavı   Zeytinli Yiyecekler:  - Yeşil Zeytin: Turunçlu su ile hazırlanır, mezeliktir.  - Yağlı Siyah Zeytin: Kahvaltılıktır. - Bastırma Zeytin: Kahvaltılık ve mezeliktir. - Kekikli Zeytin: Kahvaltılık ve mezeliktir. - Çekişge / Çekiçte: Yeşil zeytin kırılarak, tatlandırılmasıyla olur. Sofralık ve mezeliktir. Damak zevkine göre, üzerine acı veya tatlı kırmızıbiber ekilir, limon sıkılır…     Kaynak: 1- Güllük-Güneybatı Egenin Dışa Açılan Kapısı, Nevzat Çağlar Tüfekçi, Güllük Belediyesi Kültür Yayınları: 1, Ocak 2010 2- Milas’ta Zeytincilik(Kara Havyar Zeytin), Nevzat Çağlar Tüfekçi, 2009

Milasın Yemekleri (Liste)

Zeytinyağlı Milas Yemekleri

Diğer sayfalar için tıklayınız Diğer sayfalar için tıklayınız